latinica  ћирилица
20/02/2019 |  12:08 | Аутор: СРНА

Измјене Закона о порезу на добит стимулишу производне дјелатности

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит се на другачији начин уређује пореска олакшица по основу улагања у производне дјелатности, с циљем да се стимулише, поспјеши и повећа инвестирање у ове дјелатности у Републици Српској, оцијенили су из Министарства финансија Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Овим нацртом закона предложено је да порески обвезник који на територији Српске уложи у опрему и постројења за обављање регистроване производне дјелатности има право на умањење пореске основице за вриједност улагања.

У образложењу овог нацрта закона предложена је и измјена у вези са амортизацијом сталне имовине која није у власништву пореског обвезника, под условима да улагања која је порески обвезник извршио у туђу сталну имовину, а коју користи, повећава њену набавну вриједност, а да истовремено не умањује закупнину по основу овог улагања.

Уз наведено, приликом утврђивања основице пореза на добит, као новина је предложено да се у опорезиве приходе не укључују приходи од наплаћених
отписаних потраживања, који су у претходним пореским периодима били укључени у пореску основицу, а нису били признати као расход у пореском билансу.

- Такође, расходи по основу умањења вриједности залиха по основу усклађивања вриједности признају се у пореском периоду у којем су те залихе продате, односно отписане - наводе из Министарства финансија Српске.

У образложењу предложеног Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит наведено је да је овај акт резултат консултација Владе Српске са пословном заједницом о мјерама које стимулишу и олакшавају пословање пореских обвезника који обављају производне дјелатности.

Када је ријеч о утицају на јавни буџет, чланом осам овог нацрта предложена је значајнија пореска олакшица од досадашње, која се односи на улагање у стална средства у производњи, а према анализама ресорног министарства, примјеном важеће одредбе приход у буџету Српске умањује се за 5,4 милиона КМ на годишњем нивоу.