latinica  ћирилица
20/02/2019 |  12:36 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Митровић: Новооткривене фотографије - доказ геноцида у Јасеновцу

Новооткривене фотографије концентрационог логора Јасеновац, које је из ваздуха снимио амерички пилот у јануару 1945. године, кључни су доказ усташког злочина геноцида, сматра предсједник Скупштине Удружења потомака жртава усташког злочина "7. фебруар 1942. године" Недељко Митровић.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

- Ови снимци су један од доказа да су тачни подаци до којих су дошли објективни историчари, стручњаци и потомци жртава да је у Јасеновцу убијено више од 700.000 Срба, Јевреја и Рома - рекао је Митровић Срни.

Он је истакао да би овим сазнањима посебно требало да позабаве надлежни у Хрватској гдје се манипулисало бројем жртава у Јасеновцу и крили докази о усташким злочинима.

На фотографијама Јасеновца, које је у архиву Националне збирке ваздушних фотографија у шкотском Единбургу пронашао хрватски историчар Горан Хутинец, јасно се виде масовне гробнице, и то на подручју Градине, са друге стране ријеке Саве.

Видљиво је и ромско гробље, али и сви објекти у склопу логора који су касније срушени и уништени. Усташе су 1945. године из масовних гробница вадиле лешеве и спаљивале их како би прикрили стравичне злочине које су направили у том логору.