latinica  ћирилица
20/02/2019 |  12:53 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Петричевић: Законским рјешењима убрзати регистрацију предузећа

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је данас да се усвајањем нових и измјенама неких постојећих законских рјешења настоји убрзати процес регистрације привредних субјеката.

- То се ради како би се олакшало и отварање нових фирми и истовремено створиле могућности запошљавања. Потребно је, такође, побољшати конкурентност привреде, те омогућити једноставнији и бржи процес пословања - рекао је Петричевић новинарима током састанка са делегацијом Савеза синдиката Српске.

Он је навео да је овај састанак организован ради бољег упознавања и представљања активности новоформираног министарства, као и да би се чули ставови синдиката о начинима рјешавања проблема.

Петричевић је рекао да ће се током ове године настојати да Министарство добије још неке принадлежности, као што су дијелови везани за индустрију, енергетику и рударство, те да ће имати и ресор који ће се бавити питањима развоја привреде.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић рекла је да Савез кроз разговоре са министрима појединачно, као и са комплетном Владе Српске, разматра кључни проблем - одлазак радне снаге.

- То је најважнији задатак који Влада Српске има пред собом и мора наћи одговоре на питања како задржати радну снагу. То неће успјети разним причама и пројектима како ћемо повезати реални сектор и образовни систем, већ само уређивањем односа између рада и капитала - оцијенила је Мишићева.

Према њеним ријечима, то значи да је потребно створити боље услове за рад и повећати плате.

Мишићева је истакла да пословна заједница мора разумјети да се не смију експлоатисати радници, да се продуктивност "не може везати за леђа слабо плаћених радника", као и да је већ потрошена "прича о јефтиној радној снази".