latinica  ћирилица
20/02/2019 |  13:39 | Аутор: РТРС

Удружење новинара Српске ново руководство бира 3.марта

Сједница Скупштине Удружења новинара Републике Српске, на којој ће бити изабрано ново руководство, биће одржана у недјељу, 3. марта у 12 часова у просторијама Независног универзитета Бањалука.
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

Из прелазних органа Удружења, задужених за припрему сједнице, саопштавају да право гласа имају сви евидентирани у бази података у којој је 357 чланова.

Предсједник прелазне Скупштине Бранимир Ђуричић наглашава да је услов за одржавање сједнице присуство најмање 30 чланова.

- За чланове Управног и Надзорног одбора, Вијећа новинарске части, предсједника Скупштине и предсједника Управног одбора, који је по функцији и предсједник Удружења биће изабрани кандидати који добију највећи број гласова присутних. Ово је важна сједница јер ће Удружење након четири године пасивности, избором новог руководства, обновити рад. Позивам све чланове УНРС-а да дођу на обновитељску Скупштину и изаберу особе за које сматрају да ће их успјешно предводити наредне четири године - каже Ђуричић.

Члан прелазног Управног одбора Милорад Лабус истиче да га је посебно охрабрио велик број позива млађих колега који су, након формирања прелазних органа, изразили жељу да постану чланови Удружења. Подмлађивање је, каже, један од најважнијих циљева групе која је одлучила да реактивира УНРС.

- Од посљедњег учлањења у Удружење, прошло је више од пет година, а од тада су се многе ствари промијениле. Велики број колега из наше базе је пензионисан или почео да ради у другим областима. Бројне колеге у међувремену почеле да раде и потпуно су стасале. Отворени смо за све који ће допринијети напретку професије и снажније штитити запослене у медијима. Желим да нагласим да поновним активирањем Удружења не желимо да разједињавамо новинарску заједницу, већ, супротно томе, тежимо укрупњавању и обједињавању - рекао је је Лабус.

Удружење новинара Републике Српске основано је 1996. године. Од јануара 2014. године, кад је предсједник Драган Јеринић поднио оставку, није имало активности, па ће изборна скупштина 3. марта, бити обновитељска и изборна.