latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:46 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Вишемилионски вриједна имовина у центру Бањалуке, враћена Граду

Бањалучки Окружни привредни суд пресудио је у корист Града, у спору против "Соколског друштва".

Објекат Соколског дома, са земљиштем које му припада, проглашен је националним спомеником БиХ. Послије Другог свијетског рата, национализован је и уписан у земљишне књиге, као општенародна имовина.епеном пресудом, поништено је право располагања и коришћења "Соколском друштву", које је правни насљедник објекта. Одлучено је да објекат, који је под заштитом државе, буде додјељен Граду, као стварном власнику.

Више од 1.500 квадрата земље и објекат у центру града, враћено је Граду Бањалука. Некретнина вриједна више милиона марака враћена је, због сумње да су власништво и упис у земљишне књиге урађени мимо закона.

- Град је и у претходном мандату водио озбиљну борбу и битку са Правобранилаштвом, и из тог периода сежу сви ови поступци, јер је Правобранилаштво предузимало радње не само мимо сагласности, већ супротно интересима Града, што је и доказано првостепеном пресудом - каже Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Овај предмет на суду је више од 11 година, када је Град покренуо спор против "Соколског друштва". Адвокат Ранко Дукић, који заступа "Соколско друштво ", тврди да је било неправилности у доношењу судске одлуке, због чега најављује жалбу.

- У сваком случају је нејасно шта је Суд утврдио, на основу чега, и ова пресуда не може остати оваква - поручује Дукић.

На иницијативу градске власти, покренут је поступак против бивших правобранилаца, који су осуђени због злоупотреба службеног положаја у случајевима незаконитог преноса власништва, у аферама земљишта "Грађе" и "Пољопривредне школе".

Истрага је покренута након што је градоначелник Игор Радојичић упутио писмо министру Антону Касиповићу, са списком поступака, у којима је Град оштећен за вишемилионске износе.