latinica  ћирилица
20/02/2019 |  18:31 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Системским рјешењима до већег наталитета у Српској

Kако зауставити одлазак становништва и повећати наталитет-питања су којима ће се убудуће бавити и новоформирани Савјет за демографску политику.

На првој сједници у Бањалуци, договорено је да буду сачињене анализе и планови, на темељу којих ће Српска проводити популациону политику.

Млади одлазе. Наталитет опада. Стопа морталитета све већа. Проблем имају све земље региона, али не и одговор како то спријечити. За рјешење је потребна системска анализа. То ће покушати да уради Савјет за демографску политику, којег чини пет министара и стручњаци. На основу процјена, Влади ће предложити конкретне мјере.

- Базираћемо се на кључне проблеме у друштву, а то је питање младих, запошљавање, стамбено збрињавање младих, олакшице, подршке породици, подршка родитељству и усклађивање рада и родитељства - истиче Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске и предсједница Савјета за демографску политику.

Демографски подаци су забрињавајући. У односу на период од прије 20 година, Српска биљежи 30 одсто мање уписаних основаца, 20 одсто мање средњошколаца, а посљедично и мање студенте. Број рођених у посљедњих пет година, мањи је за 30 одсто, у односу на прије деценију и по.

- Треба нам системска анализа, да видимо које су то социјалне и пронаталитетне мјере популационе политике и вјероватно ћемо морати у систему и приједлогу тих мјера раздвојити оно што је пронаталитетно и оно што је социјално. Суочавамо се са комплексним демографским показатељима и процесима, који се манифестују преко недовољног рађања, старења становништва, отворене депопулације и емиграције становништва у иностранство - каже Драшко Маринковић, демограф.

Оно чиме ће се Влада бавити управо је израда социјалне карте. Радиће и на стварању амбијента сигурног породичног живота.

- Намјера ове Владе, и то смо промовисали кроз експозе, помоћ реалном сектору, повећање плата, смањење обавеза које привредници плаћају према држави, све је то у смjеру демографске политике - напоменуо је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

- У континуитету се морају правити бољи услови за живот, боља привредна слика, плате морају расти у оквиру привреде и политичари су свјесни тога. Ту је и систем школовања, али за мјеста и профиле за које знате да ће моћи да се нађе посао - поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Највише домаћинстава у Српској чине самци или парови без дјеце, а просјечна старост је 42 године, што нас чини најстаријима у Европи. Позитиван природни прираштај посљедњи пут, забиљежен је 2002. То је црвени аларм да Српска предузима конкретне мјере, с обзиром на то да органи БиХ немају намјеру било шта да ураде. То потврђује и податак да су у пројекцији буџета за ову годину предвидјели приход од 1,4 милиона марака, од такси за одрицање држављанства БиХ. Прошле године, по том основу, инкасирали су милион и по марака.