latinica  ћирилица
21/02/2019 |  09:05 | Аутор: СРНА

Ватикан: Историјски састанак о злостављању дјеце

Бискупи из читавог свијета састају се данас у Ватикану на историјским самиту о борби против сексуалног злостављања дјеце унутар Католичке цркве, послије скандала који је нанио штету овој организацији у претходним годинама.
Педофил (илустрација) -
Педофил (илустрација)

Самит, који је сазвао папа Фрањо, трајаће четири дана и окупиће око 100 бискупа са свих континената ради дискусије о случајевима злостављања широм свијета.

- Овај самит је без преседана до те мјере да нема ни име. То је интерна комуникациона операција да би се поручило лидерима Католичке цркве да Ватикан више не може да толерише ове скандале - изјавила је Кристин Ледоти, уредник француског хришћанског листа Темоањан шретијен.

Она је додала да је ово и вјежба из односа са јавношћу да би се показало свијету да црква директно рјешава проблем, пренио је АФП.

Жртве сексуалног злостављања надају се да ће самит бити много више од операције поправљања угледа путем медијског наступа и очекују од Ватикана конкретне мјере поводом ове кризе.

Удружења жртава позвала су на моментално отпуштање починилаца и оних који су помагали у прикривању њихових кривичних дјела, усвајање јасне дефиниције сексуалног злостављања малољетника и да свештеници који су проглашени кривим за злостављање буду уписани у глобални јавни регистар.