latinica  ћирилица
21/02/2019 |  09:23 | Аутор: СРНА

Васељенска патријаршија неће мијењати границе СПЦ

Васељенска патријаршија не намјерава да измијени Устав Српске православне цркве, нити њене границе, уколико то не прати споразум и сарадња, рекао је васељенски патријарх Вартоломеј.
Патријарх Вартоломеј - Фото: РТРС
Патријарх ВартоломејФото: РТРС

Коментаришући питање јурисдикције СПЦ која се протеже и на Црну Гору и Сјеверну Македонију и поређења са давањем аутокефалности украјинског цркви, патријарх Вартоломеј је истакао да има доста дезинформација у вези са тим питањем.

Патријарх Вартоломеј је за "Политику" рекао да неки врло вјешто поистовјећују случај цркве у Украјини са Сјеверном Македонијом и Црном Гором, како би окренули СПЦ против Васељенске патријаршије.

- Многе српске владике су уздржане у погледу Украјине из страха да ће оно што се тамо десило бити поновљено у Црној Гори и Охриду. Али, увјеравам вас да ствари не стоје тако. СПЦ има конкретне географске границе - истакао је патријарх Вартоломеј, наводећи да СПЦ има одобрење Васељенске патријаршије за јурисдикцију над својим територијама.

Патријарх Кирил тврди да Васељенска патријаршија никада није прекорачила границе других цркава, осим ако постоји захтјев и већа црквена потреба.

Васељенски патријарх истиче да су православни Срби сопственом крвљу и вјером саградили манастире на Косову и Метохији и да је уништење тих храмова скрнављење цивилизације цијелог човјечанства.

Наводећи са су Васељенска патријаршија и он лично против уништавања вјерских објеката било које религије и да је то неприхватљиво, патријарх Вартоломеј је рекао да је Унеско уврстио на листу свјетске баштине неколико српских манастира на Космету - Грачаницу, Дечане, које је и сам посјетио.

- Камо среће да имамо могућности да материјално помогнемо обнову тих светиња, али свакако учестувјемо у дубоком незадовољству и негодовању наше браће Срба - рекао је патријарх Вартоломеј, који је похвалио побожност Срба.

Патријарх васељенски најавио је да ће доћи у Београд на јесен на позив Његове светости патријарха српског Иринеја, поводом прославе 800 година од хиротоније Светог Саве.