latinica  ћирилица
21/02/2019 |  16:06 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Свједок: Херенда признао да је убио војнике ЈНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ "Л" рекао је данас у Суду БиХ да је тонски снимио признање Неџада Херенде да је 1992. убио заробљене војнике ЈНА у Великом парку у Сарајеву.

Свједок је објаснио да је, као технички службеник у Агенцији за истраживање и документацију /АИД/, 1996. године снимао саслушавање Неџада Херенде који је из више разлога приведен по наређењу тадашњег директора Агенције Кемала Адемовића.

- Саслушавао га је Един Гараплија о активностима групе "Шеве" чији вођа је, наводно, био Херенда, а што није било на Адемовићевом списку. Херенда је тада рекао да је убио 10 до 13 четника, али да није био сам. Додао је да је то урадио у афекту и да је то била реакција на страдање његове породице - изјавио је свједок "Л".

Он је данас потврдио да је чуо за Миру Жмиру, али да није сигуран да га је тада Херенда споменуо, те да се послије тога није интересовао шта је даље било.

Тужилац Весна Илић му је предочила исказе које је 2015. и 2001. године дао у Тужилаштву БиХ и Кантоналном суду у Сарајеву у којим је изјавио да је Херенда рекао да је учествовао у убиству српских војника које је довео Миро Жмиро који је био под командом Драгана Викића.

Илићева је прочитала дио исказа у којем је наведено да је Миро Жмиро био у Викићевој канцеларији када је Херенда убио војнике.

Свједок је данас рекао да је "вјероватно тако било као у записнику".

Он се данас није могао сјетити да је 2001. године изјавио да му је познато да је Херенда имао базу у просторијама Дома полиције, али је потврдио да је Гараплија свакодневно подносио рапорт Адемовићу.

Свједок је Викићевом браниоцу, Адни Добојлић, рекао да је Херенда имао службену исказницу, али да не зна шта је у њој писало.

Навео је да је током првих 24 часа испитивања Херенда све негирао, осим убиства војника. Теретили су га да је руководио "Шевама" али, како је рекао, то нису успјели доказати.

Свједок "Л" је изјавио да не зна да ли је ико рекао да се убиство војника ЈНА мора процесуирати, те додао да је документација о овом случају у АИД-у нестала.

На крају свједочења, свједок је рекао да се не сјећа да је Херенда, осим локације, икада споменуо да су у овом злочину учествовали припадници Специјалне јединице и њен командант Драган Викић.

На почетку данашњег рочишта, вјештак медицинске струке, неуропсихијатар Омер Чемаловић рекао је Суду да је након прегледа Фаика Вишића закључио да је он, поред физичких и психичких проблема, способан да свједочи у овом предмету, али скраћено и са паузама.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 7. март.