latinica  ћирилица
21/02/2019 |  18:59 ⇒ 22:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: Српска и Србија настављају јединствено да дјелују (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је у изјави за Танјуг пренио да је на данашњем састанку са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о развоју ситуације по питању КиМ и поручио да ће Србија и Република Српска наставити јединствено да дјелују и дају јединствене одговоре.
Додик и Вучић - Фото: РТРС
Додик и ВучићФото: РТРС

Вучић и Додик су се састали у Предсједништву Србије и разговрали о свим стратешшким питањима везаним за опстанак српског народа.

- Ово су редовне консултације које имам са предсједником Вучићем и то је била прилика да процијенимо развој ситуације -рекао је Додик у амбасади Русије.

Додик каже да су на састанку процјењивали развој ситуације "након свих ових посљедњих познатих ставова и неких који долазе".

- У сваком случају желим да кажем да ћемо наставити јединствено да дјелујемо и да, што се мене тиче, дајемо јединствене одговоре на те изазове - поручио је Додик.

Како каже, ставови и понашања оних који су креирали дугогодишњу кризу овде покушавају да остану исти.

- Дакле, не жели се прихватити статус Србије и ставови у погледу решавању Косова и Метохије и цијелог српског националног и државног питања. И покушаји да се убрзају ствари у вези решавања КиМ долазе од оних који желе да направе рјешења која нису у складу са ставовима и интересима саме Србије - навео је Додик.

Он каже и да у том погледу Срби у Републици Српској, као и он као предсједавајући Предсједништва БиХ имају интерес да веома студиозно посматрају развој те ситуације.

- Неприхватљиво је данас да било какви покушаји омаловажавања Србије и њених државних и националних интереса буду на сцени. Републици Српској и српском народу у цјелини је веома стало да Србија буде уважавана и да буде са становишта њених интереса афирмисана. Не може се направити вјештачка баријера негде на Дрини и рећи да је то нека друга држава -поручио је Додик.

Ми имамо живот који је иманентан једном народу, нагласио је Додик.

- Ми смо сви Срби и једнако, иако то многи странци не разумију, заинтересовани смо за питање као што је Косово, као и сви људи који живе овдје - рекао је Додик Танјугу.

Додик је, такође, рекао да је упознао предсједника са ситуацијом у БиХ и навео да у БиХ постоји намјерна опструкција формирања власти и жеља да се избаци српска политичка репрезентација која је добијена на изборима.

- Дакле, ми смо конституисали све наше органе, али остају Бошњаци који покушавају да задрже стару структуру надајући се да ће неки странци доћи нешто да ураде у корист њих. Наравно, то је давно прошло вријеме", закључио је Додик.

Након састанка, Вучић и Додик присуствовали су прослави Дана браниоца отаџбине у амбасади Русије у Београду.

Вучић и Додик код Чепурина на Дану бранилаца отаџбине (фото: Радоје Пантовић)