latinica  ћирилица
21/02/2019 |  21:53 ⇒ 22/02/2019 | 10:36 | Аутор: РТРС

Додик код Вучића: Јединствено о важним питањима за опстанак српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао је о развоју ситуације по питању КиМ и поручио да ће Србија и Република Српска наставити јединствено да дјелују и дају јединствене одговоре. Темe састанка у Предсједништву Србије билe су стратешкa питања, важна за опстанак српског народа. Након састанка, Вучић и Додик, у амбасади Руске Федерације у Београду, присуствовали прослави Дана браниоца отаџбине.
Милорад Додик и Александар Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик и Александар Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Редовне консултације Додика и Вучића у Београду, биле су прилика да два званичника процијене развој ситуације, након како је Додик рекао, посљедњих познатих ставова и неких који долазе. На пријему у руској амбасади, Додик је у изјави за Танјуг, навео да ће Српска и Србија наставити јединствено да дјелују и дају јединствене одговоре на изазове у вези са Косметом.

- Ставови и понашања оних који су креирали дугогодишњу кризу овдје покушавају да остану исти. Дакле, не жели се прихватити статус Србије и ставови у погледу рјешавања Косова и Метохије и цијелог српског националног и државног питања. И покушаји да се убрзају ствари у вези решавања КиМ долазе од оних који желе да направе рјешења која нису у складу са ставовима и интересима саме Србије - рекао је Додик.

Додик истиче да Срби у Републици Српској и он као предсједавајући Предсједништва БиХ посматрају развој те ситуације. Неприхватљивим сматра било какве покушаје омаловажавања Србије и њених државних и националних интереса.

-Р епублици Српској и српском народу у цјелини је веома стало да Србија буде уважавана и да буде афирмисана са становишта њених интереса. Не може се направити вјештачка баријера негдје на Дрини и рећи да је то нека друга држава. Ми имамо живот који је иманентан једном народу. Ми смо сви Срби и једнако, иако то многи странци не разумију, заинтересовани смо за питање као што је Косово, као и сви људи који живе овдје - додао је он.

Додик је, такође, рекао да је предсједника Србије упознао да у БиХ постоји намјерна опструкција формирања власти и жеља да се избаци српска политичка репрезентација добијена на изборима.

- Дакле, ми смо конституисали све наше органе, али остају Бошњаци који покушавају да задрже стару структуру надајући се да ће неки странци доћи и нешто урадити у корист њих. Наравно, то је давно прошло вријеме - закључио је Додик.

Након састанка, Вучић и Додик присуствовали су прослави Дана браниоца отаџбине у амбасади Русије у Београду.

Вучић и Додик код Чепурина на Дану бранилаца отаџбине (Фото: Александр Чепурин/Twitter)

Вучић и Додик на Дану бранилаца отаџбине (Фото: Александр Чепурин/Twitter)