latinica  ћирилица
22/02/2019 |  13:08 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Ваздушни медицински транспорт искључиво врши Хеликоптерски сервис Српске (ФОТО)

Републички здравствени инспектор извршио је у дијелу својих надлежности провјере медијских навода о томе да компанија ВДХ Аеро из Бањалуке нуди услуге медицинског транспорта хеликоптером.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Из Инспектората Републике Српске наводе да је контролом утврђено да приватна здравствена установа Хелт експрес (HEALTH EXPRESS) из Бањалуке на својој интернет страници, друштвеним мрежама и путем билборда оглашава понуду хитне медицинске помоћи, услуге специјализованог ургентног транспорта, те рекламира санитетски превоз пацијената хеликоптером, на државном и мађународном нивоу.

Хелт Експрес оглашава услуге (Фото: Инспекторат Српске)

Наводи се да хеликоптер није власништво здравствене установе, већ предузећа ВДХ Аеро и да је, према изјави директора здравствене установе, билборд постављен прије неколико дана, а превоз пацијената хеликоптером никада није вршен.

Хелт Експрес оглашава услуге (Фото: Инспекторат Српске)

"С обзиром да је чланом 107. Закона о здравственој заштити прописано да се у приватним здравственим установама не могу пружати здравствене услуге из области хитне медицинске помоћи, инспектор ће здравственој установи рјешењем забранити обављање и рекламирање услуга санитетског транспорта пацијената хеликоптером", речено је за РТРС у Инспекторату Српске.

Из Инспектората наводе да ваздушни медицински транспорт у Републици Српској изводи Хеликоптерски сервис Републике Српске, на основу споразума потписаног са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

"Транспорт се врши у хеликоптеру који је опремљен неопходном медицинском опремом, по посебној процедури, уз одобрење стручних тимова, а након процјене здравственог стања пацијента и његове способности да издржи транспорт", наводе у Инспекторату.

Напомиње се да је предмет контроле Инспектората била наведена здравствена установа која је оглашавала понуду, док компанија ВДХ Аеро није у надлежности овог органа.

Хелт Експрес оглашава услуге (Фото: Инспекторат Српске)

Из Инспектората подсјећају да су услови за безбједан ваздушни саобраћај у ваздушном простору БиХ који се односе, између осталог, на контролу ваздушног саобраћаја, инспекцијски и стручни надзор, услуге у ваздушној пловидби, ваздухопловне оператере и друго, прописани Законом о ваздухопловству БиХ, над којим надзор врши Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ.