latinica  ћирилица
22/02/2019 |  16:52 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Шеранић: Институт да постане лидер у јавном здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић сматра да Институт за јавно здравство Српске треба да се позиционира као лидер у јавном здравству, те да остварује још ближу сарадњу са свим здравственим установама у Републици Српској и региону.
Шеранић и Марјановић - Фото: РТРС
Шеранић и МарјановићФото: РТРС

Шеранић је током посјете Институту разговарао са директором ове установе Миодрагом Марјановићем о пословању, тренутним активностима, те плановима за будући рад, као и о потешкоћама када је ријеч о просторним капацитетима регионалних центара, али и у самом Институту у Бањалуци.

На састанку је било ријечи и о измјенама у систему организације јавног здравства у Републици Српској, као и о унапређењу надзора над заразним болестима, саопштено је из ресорног министарства.

Посебна тема разговора била је тренутна епидемиолошка ситуација када је ријеч о грипу. Представници Института упознали су министра о активностима које су предузете ради надзора над грипом, те о подацима о броју обољелих.

Уочава се даљи пад броја пријављених обољелих пацијената из све три групе инфекција, што одговара очекиваној епидемиолошкој ситуацији, наводи се у саопштењу.

Шеранић је посјетио и лабораторије у службама за микробиологију и санитарну хемију гдје се информисао о великом броју узорака хране, воде и предмета опште употребе које лабораторије свакодневно анализирају.

Било је ријечи и о сталним напорима Института да одржи акредитацију постојећих и акредитује нове методе лабораторија Института.

Марјановић је навео да ова установа тренутно има 310 акредитованих метода, те нагласио да је Институт увијек имао веома добру сарадњу са Министарством и да се нада да ће тако бити и убудуће.