latinica  ћирилица
22/02/2019 |  19:46 | Аутор: СРНА

Рјешење косовског питања мора бити у складу са законодавством Србије

Став Русије о идеји о разграничењу Косова је непромијењен - рјешење косовског проблема треба да одговара интересима српског народа, да буде засновано на међународном праву и у складу са унутрашњим законодавством Србије, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: © Sputnik/ Евгения Новоженина) -
Марија Захарова (фото: © Sputnik/ Евгения Новоженина)

- Наш став је непромијењен и он се одликује постојаношћу и логиком. А та логика је веома једноставна: питање како ће бити ријешена та ситуација јесте прије свега питање да ли то рјешење одговара интересима српског народа. Оно дефинитивно треба да буде засновано на међународном праву и да одговара унутрашњем законодавству Србије - рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање новинара да ли ће Русија подржати споразум о разграничењу уколико он буде закључен, она је рекла да је став Русије с једне стране састављен од много компоненти, а с друге на јасном и недвосмисленом приступу рјешењу тог питања, пренио је "Спутњик".

Ово питање било је постављено поводом недавне изјаве министра спољних послова Србије Ивице Дачића да је разграничење званични приједлог Србије за разрјешење косовског питања у дијалогу са албанском страном, али да још није одређено гдје би била линија разграничења.

Дачић је касније рекао да је разграничење једна од идеја за рјешавање косовског питања, као и да ће се о евентуалном договору са Приштином коначно изјаснити државни органи и грађани Србије.