latinica  ћирилица
23/02/2019 |  11:50 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Брчко: До краја фебруара обавеза израда пројекта о дигитализацији јавног здравства

Четри милиона КМ, издвојених за дигитализацију здравства у Брчком, чекају већ десет година пројекат и јавни тендер. Како би се ствар помјерила са мртве тачке, крајем прошле године Скупштина Брчко дистрикта донијела је закључак којим се јавном здравству Дистрикта налаже да до краја фебруара ове године изради пројекат о дигитализацији јавног здравства. Пројекат дигитализације треба да обухвата Јавно здрвство, Фонд здравства и апотеке.

Одјељење за задравство Дистиркта, добило је јасна упуства за прибављање пројектно - теничке документације за израду интегралног информационог система односно информатизације здравствеог система Дистрикта Брчко.

Већ се кренуло у израду пројекта, који ће морати на скупштинско одобрење, а затим на тендер.

- Жестока је утакмица на тржишту. Овдје се ради о пројекту вриједности четири до пет милиона КМ. Према томе, то ће бити мамац за све учеснике, који ће се јавити на конкурс. За очекивати је поприличам број питања и жалби - каже Сабрија Чандић, шеф Одјељења за задравство Брчко дистрикта.

Неопходно је да се грађанима напокон обезбиједи једноставна и ефикасна услуга у здравству, како би ова средина држала корак за савременим трендовима.

- Циљ је потпуна интегрција и сихронизација података о пацијенту. Тако да је важна двосмјерна комуникација између система, као што је болнички информациони систем, албулантни информациони систем, лабораторијски, и радиолошки инфорамциони систем - истиче Татјана Јовановић, сектор информатике, Опште болнице Брчко дистрикта.

Душа Стокић, директорка Опште болнице Брчко нагласила је како је дигитализација здравственог система веома битна, јер, како је рекла, на основу информатизације, остварује се добра комуникација са пацијетнима, унутар самог система, менаџмент може да прати и контролише процесе, и на тај начин стиче се укупан биланс стања у тој области.

Дигитализацијом Здравственог система Брчко биће креирана јединствена база података са дигиталним здравственим картонима. Овај пројекат требало би да олакша посао љекарима, апотекарима и пацијентима.