latinica  ћирилица
23/02/2019 |  15:08 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Да ли ће повећање плата грађевинским радницима утицати и на цијену станова?

Повећањем плата радницима у грађевинском сектору, посебно врсним мајсторима, власници грађевинских фирми настоје да ријеше дефицит радне снаге у овој области.

То је дало и одређене резултате, тако да су задржали дугогодишње искусне раднике у својим фирмама. Да ли ће повећање плата грађевинским радницима утицати и на цијену стамбених квадрата?

Са почетком нове грађевинске сезоне веће плате и радницима у појединим грађевинским предузећима. То је, кажу, пракса како би задржали најклвалитетније грађевинце. У посљедње двије године отишло им је неколико радника у иностранство, али се већина вратила. Увјеравају да ово неће утицати на цијену стамбеног простора на објектима који су већ у изградњи.

- Мислим да су код нас, у нашој фирми плате висококвалификованим радницима задовољавајуће, нама такви радници слабије одлазе а и они који су отишли вратили су се - истиче Драгана Гајић, директорица грађевинског предузећа.

У овој фирми већ четири године ради Небојша Просо на пословима зидара, малтераша и фасадера. Његова дневна норма је око 40 квадрата. Каже, задовољан је платом и није размишљао о одласку у иностранство.

- Све је на вријеме и плата и осигурање, како сам овдје дошао супер је све - каже Небојша. Условима које има у фирми задовољан је и Љубинко Мићановић који ради као зидар и тесар

Поједини власници грађевинских предузећа, ипак, сматрају да је поскупљење станова неизбјежно.

- Плата се морала повећати такво нам је и тржиште, повећана је њихова плата што ће утицати на цијену услуга које ми грађевинци пружамо на цијену стана које као производ нудимо или цијену услуга за трећа лица - напомиње Милован Лукић, власник грађевинског предузећа

И на евиденцији Завода за запошљавање све је мање активних тражилаца посла у грађевинској струци.
Велико је интересовање трећих земаља, а грађевинцима су широм отворена на темељу билатералних споразума које је државна Агенција за рад и запошљавање склопила са знатним бројем држава, Њемачком , Аустријом, Совенијом, Чешком и Италијом.

- Те земље су у огромном интересовању за радну снагу, они који желе да оду могу сваког дана отићи, Њемачка је од нове године још више либерализовала услове тако да је озбиљан проблем са радном снагом. Уколико буду кориговали лична примања неће имати проблем, људи ће се и враћати, ови и који имају намјеру неће отићи свакако - поручује Синиша Кајмаковић, руководилац бијељинске филијале Завода за запошљавање

Ипак, и поред стварања бољих услова за запослене у овој бранши грађевинцима и даље недостају занатлије, зидари, тесари, армирачи и керамичари који чине важну карику у овом ланцу производње.