latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:54 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Рекордни удари буре у Црној Гори и Хрватској

Невријеме није заобишло ни земље региона. Највише је страдало црногорско и хрватско приморје, гдје су забиљежени удари вјетра од чак 190 километара на час.

У Црној Гори вјетар је чупао стабла, откидао фасаде са стамбених зграда и прекидао електроснабдијевање појединих општина. Велику штету причинио је и на институту "Симо Милошевић"у Игалу, гдје је страдао кров на затвореном базену. Оркански удари вјетра забиљежени су и у Подгорици, гдје су на више мјеста почупана стабла. Срећом, нема извјештаја о људским жртвама.

У Хрватској је најјачи вјетар дувао у Макарској, брзином од чак 191 киометар на час. На удару је било цијело приморје, заустављен је сав поморски саобраћај, а затворене су и поједине саобраћајнице. Материјална штета је огромна, страдала су пловила, куће, викендице, инфраструктура. Осим, због бројних пожара које је вјетар распиривао, ватрогасци су пуне руке посла имали и због изваљених стабала и срушених грана.

Иако бура у Далмацији није ријеткост, овакви удари најјачи су у посљедњих 10 година.

Вјетар је током послијеподнева мало ослабио, а меторолози кажу да ће слабити и током сутрашњег дана и да више неће бити орканских удара, али ће и даље правити проблеме у саобраћају. Коначно смиривање очекује се у ноћи с понедјељка на уторак.

Повезане вијести:

Сплит: Најјача бура у 21. вијеку, на Динари -17