latinica  ћирилица
23/02/2019 |  20:54 ⇒ 20:54 | Аутор: РТС

Европски избори одлажу извјештај о напретку Србије

Годишњи извјештај Европске комисије о напретку Србије биће одложен док се не заврше избори за Европски парламент заказани за крај маја, наводе дипломатски извори у Бриселу. Тек тада биће јасније колико нових поглавља ће Србија моћи да отвори на међувладиној конференцији у јуну. Од резултата европских избора зависиће и правац политике проширења ЕУ на Западни Балкан, оцјењују аналатичари у Бриселу.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Иако најављен за средину априла, годишњи извештај Европске комисије о Србији и другим земљама Балкана биће објављен највјероватније тек 29. маја. Знак да неке земље чланице виде проширење на Балкан као ризик на унутрашњем плану уочи избора.

- Није само ријеч о одлагању годишњих извјештаја, већ и о томе да лидери Западног Балкана неће бити позвани да присуствују на европском самиту у Сибиу за вријеме румунског предсједавања - напомиње Срђан Цвијић са Института за отворено друштво из Брисела.

И док земље чланице неће да ризикују са темом проширења уочи избора, одлагање извјештаја могло би да поремети очекивани календар догађаја, јер ће за одлуку о броју нових поглавља у преговорима са Србијом средином јуна, на располагању бити само двије или три недјеље.

Србија има пет поглавља у процедури одлучивања, а до сада је за вријеме једног председавања отварала највише два. Лакмус папир за стање проширења у јуну биће одлука о отварању преговора са Македонијом, која упркос споразуму са Грчком није извесна.

Много питања након нових избора 

Ситуацију би могли да закомпликују и резултати избора.

- Нећемо имати као до сада солидну већину двије највеће политичке групе, Народне партије и социјалиста. Мораће можда да уђе трећа и четврта политичка група у ту једначину, што би значило можда одгађање формирања нове Европске комисије - додаје Цвијић.

Садашња ЕК усвојила је стратегију за Балкан у којој се први пут помиње 2025. као рок за чланство Србије, али тај документ није до сада преокренуо динамику проширења.

- Државе чланице нису потврдиле документ већ су га примиле к знању, самим тим остављена је одређена недоумица око будућности документа. То има посебну снагу имајући у виду да се ближе избори за Европски парламент и бирање нове ЕК - сматра Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике, Београд.

Зато ће састав и организација нове ЕК после избора бити важни и за Балкан, посебно питање хоће ли постојати посебан ресор за проширење и ко ће га преузети од садашњег комесара Хана.