latinica  ћирилица
24/02/2019 |  08:15 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан у Битолу и Охриду

Пред бројном охридском публиком приказан је филм Лица Лафоре аутора Дениса Бојића рађен у продукцији Радио Телевизије Републике Српске.
Лица Лафоре на "Филмској академији Охрид" у Охриду - Фото: РТРС
Лица Лафоре на "Филмској академији Охрид" у ОхридуФото: РТРС

У склопу овог догађаја одржана је и трибина посвећена подизању свијести о ријетким обољењима. Дан раније филм је приказан пред публиком у Битолу а обје пројекције организоване су у сарадњи организације за ријетке болести "Живот са изазовом", те градова Битол и Охрид.

Весна Алексовска предсједница организације изјавила је да у Македонији према процјенама преко 2.000 људи болује од неке ријетке болести те да је овај филм додатна мотивација за све оне који чекају терапијско рјешење али и велика сугестија остатку популације да је ово тема која мора бити високо у приоритетима сваког друштва.
Аутор Денис Бојић истакао је значај једног оваквог пројекта и његову регионалну али и глобалну улогу у популаризацији теме тешких дјечјих обољења.

Филм Лица Лафоре приказан у Битолу

Филм Лица Лафоре, биће дио наставног програма Средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.
Овај вишеструко награђивани филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болешћу, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.
Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица, те Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса.