latinica  ћирилица
24/02/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Иран успјешно лансирао крстарећу ракету

Иран је успјешно извршио пробно лансирање крстареће ракете током поморских вјежби у Ормуском мореузу, саопштено је из иранске војке.

- Током трећег дана вјежби, подморница иранске морнарице класе `Гадир` успјешно је испалила крстарећу ракету - јавила је иранска новинска агенција ИРНА, позивајући се на саопштење војске.

Агенција наводи да и остале иранске подморнице "Тарек" и "Фатех" имају исти противбродски капацитет.

Ирански медији раније су јавили да више од стотину пловила учествује у тродневним војним вјежбама од Ормуског мореуза до Индијског океана.

Техеран је раније пријетио да ће, у случају било каквог непријатељског поступка САД, блокирати Ормуски мореуз који је велика рута за извоз нафте са Блиског истока ка лукама на азијско-пацифичко, европско и сјевенроамеричко тржиште.

Тензије између Ирана и САД су повећане након што се амерички предсједник Доналд Трамп у мају прошле године повукао из нуклеарног споразума који је шест свјетских сила постигло са Техераном и потом су поново уведене санкције Исламској Републици.

У августу прошле године Вашингтон је саопштио да је Иран током вјежби у мореузу успјешно лансирао противбродски пројектил, што је оцијењено као упозорење због Трампове одлуке да поново уведе санкције Техерану.

Проширење иранског ракетног програма, посебно балистичких пројектила, изазвало је забринутост САД и европских држава. Техеран тврди да им програм омогућава капацитет за одбрану.