latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:13 ⇒ 25/02/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

Бијељина- Станови за интерно расељене у Амајлијама

Половином ове године требало би да буду усељене три стамбене зграде у Амајлијама код Бијељине, намијењене интерно расељеним и избјеглим лицима из Хрватске.

Тридесет станова гради се донаторским средствима у оквиру Регионалног стамбеног програма, а 17 стамбених јединица за смјештај корисника алтернативног смјештаја Влада Српске гради кредитним средствима у оквиру ЦЕВ2  пројекта. Изградња објеката кошта 2,5 милиона марака. У Бијељини тренутно 276 породица користи неки од видова алтернативног смјештаја - за 44 продице Влада плаћа смјештај.

Од фебруара прошле године, када је почела изградња три зграде у Амајлијама, временске неприлике ометале су радове, па су рокови помјерени. Објекти би требало да буду усељени до краја јуна. Будући станари 17 стамбених јединица већ су познати. Међу њима су Драгица и Загорка Милановић из Какња. Пријератна имовина им је порушена. Од 2003. године живе у неусловном алтернативном смјештају у Јањи, па нестрпљиво чекају кров над главом.

Драгица каже да се прибојавају и када дува јачи вјетар, да им не уруши кров. Зато, како истиче, нестрпљиво очекују да одахну у свом дому.

Загорка је захвална Влади и свима који су им омогућили да добију стан, јер је обољела и жели да дочека старост у миру.

Ускоро ће бити сачињена и коначна листа корисника станова који се граде у оквиру регионалног стамбеног програма, а прије усељења биће урађена ревизија. Сви станови користиће се по моделу социјалног становања - власник ће бити локална заједница.

Корисници ће моћи да користе ове станове док су у стању потребе за таквим видом стамбеног зрбињавања, али неће имати могућност откупа тих станова.

Обавеза града Бијељина била је да обезбиједи земљиште, инфраструктуру и неопходну документацију.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да је Град обезбиједио земљиште и грађевинску дозволу, што је износило око 80 хиљада марака, те да се гради планираном динамиком.

Регионалним стамбеним програмом за који је донирано укупно 100 милиона евра, биће ријешен проблем избјеглих из Хрватске. Његова примјена планирана је до јуна 2021. године.

- Сви они који нису обезбиједили стамбени простор или који живе из БиХ у Србији, Хрватској и Црној Гори и хоће да се врате да им буде обезбијеђен стамбени простор и овим пројектом се највјероватније рјешава питање повратка интерно расељених - сматра Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.

У оквиру Регионалног стамбеног програма на подручју Републике Српске гради се 429 станова, а у оквиру ЦЕВ 2 пројекта у 15 локалних заједница биће изграђено 499 станова, док ће 180 стамбених јединица биће обезбијеђено санацијом старе болнице у Дервенти, гдје се прави геронтолошки центар, и санацијом дома пензионера у Требињу.

Драган Штрбац, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, каже да ће реализацијом ЦЕВ 2 пројекта бити ријешени сви корисници алтернативних видова становања, који су најугроженија категорија, али да има и других корисника алтернативнпг смјештаја тако да ће Влада наставити на пружању помоћи док не добију трајно стамбено рјешење.

За ЦЕВ 2 пројекат распуштања колективних центара који би требало би да буде завршен до краја 2022. године, Влада Српске кредитно се задужила са 18 милиона евра.