latinica  ћирилица
26/02/2019 |  18:09 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Државни службеници могу да носе хиџаб

Министарство јавне управе Црне Горе саопштило је да се ношењем хиџаба и бројаница "не нарушава Етички кодекс државних службеника и намјештеника и да то не представља неприкладно одијевање, нити може довести у сумњу непристраност и неутралност у вршењу послова државног службеника".

У саопштењу Министарства, поводом различитих интерпретација и тумачења у јавности одредаба Етичког кодекса које се односе на изражавање вјерских обиљежја државних службеника и намјештеника у државним органима, истиче се да је Етички кодекс урађен у складу са најбољом праксом земаља ЕУ и држава региона, а стандарди одијевања на раду у државним органима Црне Горе усклађени са најбољим европским праксама.

Међутим, у саопштењу се подсјећа да, "на основу Етичког кодекса, државни службеник мора бити прикладно и уредно одјевен и начином одијевања не смије изражавати политичку, вјерску или другу личну припадност која би могла да доведе у сумњу његову непристрасност и неутралност у вршењу послова".

- То у сваком конкретном случају цијени старјешина државног органа, у складу са стандардима одијевања које својим актом прописује - наводи се у саопштењу.

Из Министарства констатују да "у складу са тим, ношење хиџаба, бројанице и слично само по себи не представља неприкладно одијевање у смислу Етичког кодекса, нити може довести у сумњу непристраност и неутралност у вршењу послова државног службеника".