latinica  ћирилица
27/02/2019 |  08:09 ⇒ 15:48 | Аутор: Агенције

Напетост у односима Индије и Пакистана (ФОТО/ВИДЕО)

Пакистанска војска тврди да је у сриједу ујутру оборила два индијска војна авиона која су нарушила ваздушни простор земље у спорном региону Кашмира. Погинула су два пилота и један цивил.
Мјесто пада индијског хеликоптера - Фото: AP
Мјесто пада индијског хеликоптераФото: AP

14.10 - Пакистански ваздушни простор је затворен за комерцијалне летове.

Ваздушни простор изнад Пакистана (фото: flightradar24.com)

13.40 - Британија је дубоко забринута због раста тензија између Индије и Пакистана, рекла је данас британски премијер Тереза Меј, апелујући на уздржаност обје стране.

13.00 - Демонстрације у Пакистану

Демонстрације у Пакистану: Згромити Индију! (Фото: АП)

11.55 - Пакистански премијер Имран Кан позвао је данас на разговоре са Индијом и рекао да се нада да ће надвладати разум да би се смирила ситуација послије обостраних ваздушних напада у региону Кашмира.

11.40 - Индија је потврдила да је изгубила један борбени авион и да је пилот нестао у покушају да осујети напад пакистанских војних авиона изнад спорног региона Кашмира.

- На жалост, један наш "МиГ 21" је оборен, а пилот је нестао. Пакистан је саопштио да је пилот код њих. Ми још радимо на утврђивању свих чињеница - рекао је портпарол индијског Министарства спољних послова Равиш Кумар.

11.20 - Русија је забринута због растућих тензија између Индије и Пакистана и апелује на двије земље да покажу уздржаност, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

10.50 - Портпарол војске у Пакистану генерал-мајор Асиф Гафур, изјавио је да су заробили два пилота индијског ваздухопловства, од којих је један хоспитализован.

10.20 - Амерички државни секретар Мајкл Помпео апеловао је на Индију и Пакистан да покажу уздржаност и избјегну ескалацију насиља по сваку цијену.

09.45 - Радио Пакистан објавио је први снимак индијског пилота којег је пакистанска војска ухапсила након што је оборила његов авион.

09.20 - Пакистан је затворио пет аеродрома, укључујући главни у Исламабаду, за све домаће и међународне летове. Истовремено је објављено да су у Индији суспендовани летови у Кашмир и Џаму.

Ваздушни простор на сјеверу Индије привремено је заворен из безбједносних разлога, а многи цивилни летови су отказани.

09.00 - Индијско ваздухопловство оборило је данас пакистански борбени авион "Ф-16", који је наводно ушао у индијски ваздушни простор, јавио је портал "Фирстпост".

08.45 - Двије особе погинуле су када се у индијском дијелу Кашмира срушио индијски хеликоптер Ми-17, преноси РТ.

08.35Кинеско министарство спољних послова позвало је данас Индију и Пакистан да покажу уздржаност након најновије ескалације насиља.

08.15 - Као одговор на нападе војних ваздухопловних снага Пакистана, јутрос је индијска авијација нарушила линију контроле (фактичку границу која дијели двије сусједне земље у Кашмиру). Војне ваздушне снаге Пакистана обориле су два индијска војна авиона која су нарушила ваздушни простор Пакистана. Један од авиона пао је на територију Азад Кашмира, а други у дијелу линије контроле - написао је портпарол пакистанских оружаних снага генерал-мајор Асиф Гафур на свом налогу на Твитеру.

08.00 - Министарство спољних послова Пакистана саопштило је да је циљ ваздушних напада на индијске авионе у Кашмиру био демонстрација "жеље и спремности на самоодбрану".

Из Исламабада је потврђено и да је заробљен један индијски пилот.

- Данас су пакистанске ваздухопловне снаге извеле нападе на линију контроле из пакистанског ваздушног простора. То нису били реципрочни напади на континуирану агресију Индије. У вези са тим, Пакистан није извео напад на војне циљеве, избјегавајући људске жртве и колатералну штету. Једини разлог био је да покажемо наше право, жељу и спремност на самоодбрану - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је такође нагласило да ескалација конфликта није циљ, али у исто време Пакистан је за то потпуно спреман "ако буде присиљен".

​Раније је агенција Ројтерс јавила да су најмање три пакистанска војна авиона ушла у ваздушни простор изнад индијског дијела Кашмира.