latinica  ћирилица
01/03/2019 |  10:27 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Црна Гора: Филмом "Лица Лафоре" обиљежен Међународни дан ријетких болести

Поводом Међународног дана ријетких болести, Национална организација за ријетке болести Црне Горе у сарадњи са огранизацијом студената медицине Црне Горе "МОМСИЦ", 28. фебруара на Медицинском факултету у Подгорици, премијерно је пројектовала филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића.
Црна Гора: "Лица лафоре" -
Црна Гора: "Лица лафоре"

Прије пројекције присутнима се обратила докторица Центра за медицинску генетику и имунологију Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ), Оливера Миљановић која је говорила о стању у Црној Гори када је ријеч о ријетким болестима.

- Ријетке болести су изазов баш због тога што су ријетке, ни општа ни стручна јавност не размишља баш често о ријетким стварима. Знања су малена, не само у Црној Гори, него и свуда у свијету - навела је Миљановић.

Борба породице Гајић из Бањалуке почиње прије десет година, када је до тада здравим дјевојчицама Татјани и Милени откривена ријетка, Лафорина болест. Сњежана Гајић, педијатрица, знала је да лијека за ову болест нема.

Лафорина болест описана је прије сто година. Захваљујући ангажману ове породице претходних године спроведена су прва озбиљна истраживања.

Денис Бојић екранизовао је ову причу у 90 минута дугом филму описујући породичну борбу, али и борбу научника који раде на проналаску лијека.

Вишеструко награђивани филм "Лица Лафоре" приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. Конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ионис Пхармацеутицалс" у Сан Дијегу, те на 91. Конгресу неуролога Нјемачке у Берлину.

Пројекцији су присуствовали студенти медицине, љекари, као и чланови породица обољелих од неке ријетке болести.