latinica  ћирилица
05/03/2019 |  17:15 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик: Нећемо одустати од војне неутралности због формирања власти на нивоу БиХ (ФОТО)

СНСД неће ићи у коалицију са СДА на заједничком нивоу, нити ће одступити од принципа војне неутралности због формирања Савјета министара, поручио је лидер највеће странке у Српској Милорад Додик, уочи сутрашњег састанка са Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем. Додик је истакао да су и званичници у Бриселу јасно нагласили да очекују брзо формирање власти.

На конференцији за медије поводом 23 године СНСД-а, Додик је говорио и о могућим нижим цијенама роминга.

СНСД остаје привржен резолуцији Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и тај принцип неће жртвовати због формирања Савјета министара, наглашава Милорад Додик. Од девет ресора, каже, Србима уз мјесто предсједавајућег припадају три. Истиче, осим условљавања активацијом акционог плана за чланство у НАТО-у, на чему инсистира СДА, препрека за формирање Савјета министара углавном нема, чак ни у моделу расподјеле ресора. 

- Ни то није проблем, ако припада Србима предсједавајући Савјета министара, онда сљедећи бирају Бошњаци, па Хрвати, па Срби. Према томе то је једноставно завршити и ту нема никаквог посебног надгуривања хоће ли неко ово или оно. Углавном остаје само да се успостави одлука СДА. Али ако они хоће да држе БиХ као таоца у коме предсједавајући Савјета министара је и предсједавајући Парламентарне скупштине, онда добро - рекао је он.

Питање формирања заједничких институција важно је и за Брисел, истакао је Додик, који наглашава да представници Европске уније коначан договор о Савјету министара очекују у наредним седмицама. Додик је истакао да није спреман на сталне блокаде у БиХ о питањима која су грађанима важна, попут оног о потписивању споразума о укидању роминга, око чега у Предсједништву не постоји сагласност. 

Милорад Додик - прес (Фото: РТРС)

- Данас сам тражио сагласност Комшића да одлуку донесемо он и ја, ако Џаферовић не буде дио ток укупног консензуса, да ми можемо да донесемо такву одлуку. Онда Џаферовић може да потегјне витални национални интерес, ако не потегне онда та одлука важи. Ја сам спреман да идем на то, јер хоћу да заштитим људе, не само у Републици Српској, него у читавој БиХ - поручио је Додик.

Додик је истакао да му је дејтонска БиХ једини циљ. На конференцији за новинаре организованој поводом 23 године СНСД-а, Додик је изјавио да је за његову странку, која је континуирано, 15 година носилац власти, примарна Република Српска. 

- СНСД нема ни једну годину гдје биљежи пад чланства. Увијек је то био раст и импозантних 192.707 чланова, колико је данас регистровано у СНСД-у заиста представља једну од најмасовнијих партија и овдје и у региону - навео је Додик.

-Додик се први пут медијима обратио из новоизграђене зграде која је у власништву СНСД-а у Бањалуци. Земљиште, али и објекат, како је објаснио, купљени су и изграђени од чланарине која се стратешки прикупља више од 10 година.