latinica  ћирилица
07/03/2019 |  19:01 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

У Суду БиХ настављено суђење за ратни злочин на Чемерну

У Суду БиХ настављено је суђење командантима и припадницима Територијалне одбране и активног, и резервног састава полиције тзв. Републике БиХ, због ратног злочина у селу Чемерно, код Илијаша. Под мјерама заштите, свједочио је њихов саборац.

Судница број 6 Суда БиХ све чешће у предмету "Чемерно" подсјећа на циркуску шатру. И прије него је свједок и саборац оптужених стигао у судницу, адвокати су организовано покушали да га дискредитују. Тражили су да прво буде подгвргнут психијатријском вјештачењу, потом су тврдили да је у алкохолисаном стању, "знали" су да је већи дио претходне ноћи провео у угоститељском објекту...

А како су знали - судско вијеће, предвођено предсједавајућим Халилом Лагумџијом, намјерно или случајно, пропустило је да утврди. Испоставило се, ипак, да је свједок "И", психо-физички способан за свједочење. Али и забораван. Адвокати, њих 12, у својим иступима, били су још агресивнији. Приговарали су, праву подучавали и Вијеће и тужиоца, а свједоку, по занимању молеру, мимо закона сугерисали одговоре и непримјерено коментарисали....

Отужени Нехру Ганић устврдио је како је свједок помијешао акције на Чемерну, те да на предметној, 10. јуна ни учествовао није! И био је то изговор свједоку за напрасни губитак меморије.

Претходно, међутим у судници, прије тога, 2017. године у детаљном исказу инспекторима СИПЕ, а у међувремену и поступајућем тужиоцу, објашњавао је како су се брезански и какањски територијлаци за напад на Чемерно припремали. Како су у село стигли – он у групи са оптуженим Сикирама те Решадом Шехићем. Како су се у полукружну линијску формацију распоредили, пуцали...како је он био наоружан митраљезом...цитирао и разговор водича са претпостављеним му Теуфиком Турудићем.

Но након испровоциране напрасне "амнезије", а притиснут раније изреченим, свједок се поново "сјетио", али само дјелимично. Овај пут устврдио је како је ипак, у нападу учествовао. Са саборцима 15-ак минута “мало” по селу пуцао, а онда се сви повукли према Махмутовића ријеци. Напрасно се “сјетио” и да су два ранија исказа била “изнуђена”. И то се десило након што су адвокати тражили да се у судници поименице саслушају инспектори СИПЕ који су у истрази саслушавали свједока.

Треба ли рећи да је опет претходно, свједок тврдио и како нико, па ни инспектори СИПЕ, нису вршили притисак. Како је, што закон и налаже, дати исказ прочитао инспекторима. И потписао! Чак је и свој потпис у судници препознао! Због овог “поигравања” правом и правдом инспектори ће вјероватно сјести на клупу за свједоке, јер то је тражила одбрана.

Тужиоца Владимира Симовића, међутим судија Лагумџија и колегинице Минка Крехо и Жељка Маренић, прекинули су у испитивању свједока и то баш у тренутку када је требао да говори како су побили Србе који су им се на Чемерну предали!

Врхунац правничког суноварата десио се, ипак, на крају рочишта. Оно што је тужиоцу Вијеће забранило, дозволиће већ сљедећи пут адвокатима – да свједока детаљно испитају! Али тек за 15 дана! Рочиште најављено за сљедећи четвртак пролонгирано је јер шести оптужени Харис Сикира, иначе возач камиона, "има туру за Њемачку"!