latinica  ћирилица
08/03/2019 |  15:13 ⇒ 09/03/2019 | 10:15 | Аутор: РТРС

Све више илегалних миграната улази у БиХ, у Бијељини пронађено 89

У Бијељини је ноћас пронађено 89 миграната. Полиција је неколико миграната привела и на подручју Добоја и Градишке. На територију Републике Српске илегално су ушли из сусједних земаља и нису имали личне документе.

Током ноћи и јутра, у више одвојених група,само на подручју Полицијске управе Бијељина пронађено је 89 миграната, без идентификационих докумената - из Пакистана, Бангладеша, Ирана и Авганистана. У прошлој години у Семберији је евидентирано 1.667 миграната. 

- Ја сам често разговарао са мигрантима, са њиховим групама и оно што забрињава је да они немају намјеру да напусте БиХ и желе да овдје остану. Ми смо категорични – не могу остати овдје , за њих се неће градити никакви кампови и центри - рекао је Члан Kоординационог тијела Владе Републике Српске за праћење кретања миграната Милош Стевановић.

Kако би се рјешавању овог проблема на нивоу БиХ озбиљније приступило, неопходно је што прије формирати Савјета министара БиХ, истиче предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

- Оно што је посебно опасно и што забрињава све нас који живимо на просторима БиХ јесте да имамо све више нарушавања јавног реда и мира на одређеним подручјима. Чак су хватани и појединци који илегално превозе те људе, али имали смо и тешке крађе и нарушавање јавног реда и мира - нагласио је Вишковић.

У протекла два мјесеца, у односу на исти период прошле године, прилив миграната је повећан за 150 одсто. Овај податак је забрињавајући, кажу у Служби за послове са странцима БиХ.

- У само посљедња четири дана имамо прилив на дневнм нивоу преко 100 илегалних миграната и аларм што се тиче миграција је сигурно упаљен - додао је директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић,

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач разговарао је с шефом Међународне организације за миграције БиХ Питером Ван дер Ојвертом о активностима које МУП предузима у вези са мигрантском кризом, те пружању подршке Граничној полицији БиХ.