latinica  ћирилица
09/03/2019 |  13:31 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Додик: Приштинска платформа - списак жеља и максималистичких захтјева

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је платформа за дијалог о свеобухватном и обавезујућем споразуму о нормализацији односа Приштине и Београда, како је названа у Приштини, списак лијепих жеља једне стране која мисли да се вишедеценијски проблем може ријешити тако што ће своје максималистичке захтјеве ставити на сто и рећи овако ћемо.

"Неће бити рјешења о питању јужне српске покрајне све док у том рјешењу не буде и Србија са својим историјским, националним, политичким и свим другим интересима. Косовски Албанци су тим документом, односно захтјевима у том документу, ставили тачку на било какве преговоре и договоре", рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише платформу Приштине за дијалог.

Ако је био још неко у међународној заједници ко није схватио ко је у ствари проблем око договора Београда и Приштине, каже Додик, сад недвосмислено зна.

"То што су сад сви видјели ко кочи договор обавезује их на акцију, јер понашање Приштине је постало регионални, а не само проблем Србије. И то не само по питању платформе, већ и по ранијим потезима, као што је кршење Цефте, на коју опет није било одлучније реакције међународне заједнице", нагласио је Додик.

Он је рекао да се у Српској пажљиво прати шта се дешава у односима Приштине и Београда, али и Приштине и Тиране, јер као прво - Косово је свесрпско питање, а не само питање званичног Београда.

"А као друго, мораћемо видјети како се међународна заједница опходи према том питању, које се никако не може одвојити од питања Републике Српске и БиХ. Зашто би Косово било суи генерис како западна међународна заједница воли да каже? По чему је то случај за себе", упитао је Додик.

Он је упитао и како је могуће да на 500 километара од Републике Српске важе нека друга међународна правила за исте или сличне друштвено политичке околности?

"То су питања на која ће се морати одговорити. Или је ћутање међународне заједнице на косовску патформу сигнал и Републици Српској да је довољно да једнострано састави списак лијепих жеља и фактурише их у Сарајево", истакао је Додик.