latinica  ћирилица
10/03/2019 |  08:48 ⇒ 10:48 | Аутор: РТС

Судија Специјалног суда на вечери с адвокатом припадника ОВК

Чешки судија Владимир Микула, који се налази на листи судија Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу, усликан је на вечери у приштинском ресторану у друштву Аријанита Коција, адвоката бивших команданата ОВК Рустема Мустафе и Самија Љуштакуа.
Владимир Микула у друштву Аријанита Коција (фото: BIRN) -
Владимир Микула у друштву Аријанита Коција (фото: BIRN)

БИРН, који је објавио вијест, подсјећа да су Рустем Мустафа и Сами Љуштаку саслушани пред Специјализованим тужилаштвом у Хагу у вези са злочинима и могли би да буду предмет кривичног гоњења.

Адвокат Аријанит Коци за БИРН је изнио тврдњу да је био на јавном мјесту са супругом, њеним пријатељима и њеним тренером из теретане, и да није знао да ће и Микула бити за истим столом.

- Било је више од 15 људи, група особа које свако јутро вјежбају у истој теретани у коју иде и моја жена Мерита - тврди Коци.

Наводи се да су из Хага потврдили да се Микула налази на листи међународних судија, објашњавајући да судије са листе "обављају судијске функције само на захтјев и по задужењу које издаје предсједница (Специјализованих вијећа Екатерина) Трендафилова".

- Предсједница Трендафилова није судији Микули повјерила предмет и стога нисмо у позицији да дајемо даље коментаре - рекла је Ангела Грип, начелница Службе за јавно информисање и комуникацију суда у Хагу.

На сајту тог суда са сједиштем у Холандији и међународним особљем, који је дио косовског правосуђа, у сриједу је објављено саопштење Трендафилове у којем она наводи да је "судија Микула један од 20 судија уврштених у Листу међународних судија Специјализованих веијћа Косова (СВК)", али да од именовања није добио ниједан предмет и "стога нема приступ повјерљивим информацијама о активностима Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва Косова".