latinica  ћирилица
10/03/2019 |  11:51 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Мјештанима 12 села сјеверног дијела Семберије омогућен прикључак на градски водовод

Изградњом и проширењем водовода у сеоским подручјима омогућено је прикључење на градски водовод мјештанима 12 села сјеверног дијела Семберије. На мрежу се прикључило око 2.000 домаћинстава, док око 6.000 и даље нема воду за пиће. Из Водовода кажу да је тешко промијенити навику људи да користе воду из бунара и напомињу да је та вода узрочник многобројних обољења.

Мјештанима 12 села сјеверног дијела Семберије од прије три године омогућен је приступ градском водоводу и здравој води за пиће.

Међутим, упркос акцијама које су спровођене, у градском водоводу кажу да одзив није био очекиван.

Разлог проналазе у лошим навикама људи и упозоравају да је сјеверни дио Семберије познат као жариште ендемске нефропатије.

- Још увијек влада мишљење да су воду пиле и протекле генерације, па можемо и ми, без осврта на то шта чине свом здрављу и будућим генерацијама пијући сваки дан ту воду - каже Ивана Станишић, технички директор предузећа "Водовод и канализација” Бијељина.

У сјеверном дијелу Семберије евидентирано је преко 300 породица у којима је бар један члан оболио од нефропатије.

Неколико их је и у Модрану, селу које се налази у југозападном дијелу Семберије, и гдје је водоводна мрежа стигла до центра 2017. године. Подржавају изградњу и надају се да ће до сваког домаћинства бити изграђена водоводна мрежа.

Из Водовода најављују да ће наставити са проширењем дистрибутивне мреже, коју ће градити заједно са заинтересованим мјештанима.

- Ми смо имали одређен број прикључака на том транспортном цјевоводу. Биле су активности мјештана гдје смо вршили проширење водоводне мреже, изградњу дистрибутивне водоводне мреже, у оном дијелу у којем је то могуће да се прикључи - наводи Станишићева.

У овој години биће настављено проширивање водовода, како би сва села у Семберији добила могућност коришћења бактериолошки и хемијски исправне воде.

Цијена прикључка на мрежу зависиће од домаћинства до домаћинства, али ће просјечна бити од 300 до 400 КМ.