latinica  ћирилица
10/03/2019 |  12:05 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Полиција Брчко дистрикта прошла тродневну едукацију о сузбијању насиља у породици

Службеници Полиције дистрикта Брчко, прошли су тродневну едукацију о сузбијању насиља у породици и дјеловању полиције у овој области. Циљ едукације је и подизање свијести грађана о значају пријаве и превенције насиља у породици.

На подручју дистрикта Брчко, током 2018. године полиција је забиљежила 23 случаја, а 2017. години 17 предмета насиља у породици. То није релевантан податак, јер до сада није постојала једниствена база података.

- Од прошле године, од увођења Закона о заштити од насиља у породици, биће обједињени ти подаци, тако да ће институције заједнички да уносе своје податке, који ће бити на једном мјесту и доступне и удружењима грађана и другим институцијама, које се баве овим случајевима -  рекла је Тајана Ристић, предсједник Удружења активних жена "Џендер", Брчко.

Новим законом у дистрикту Брчко, јасно је прецизирано, како се поступа када се открије случај насиља у породици и шта су чији задаци и обавезе.

- Прва инстанце јесте, свакако пријава насиља, да ли полицији или надлежном Центру за социјални рад. Након тога, лице улази у систем и најприје у сарадњи са надлежним Центром за социјални рад, доноси се процјена да ли је жртву потребно измјестити из породице и на тај начин јој пружити безбиједност и заштиту - навела је Милка Стевић, координатор Сигурне куће за жене и дјецу и жртве насиља, Бијељина.

Полицајцима Дистрикта Брчко своја искуства су пренијеле и невладине организације и тужиоци Тужилаштава дистрикта Брчко.