latinica  ћирилица
10/03/2019 |  12:46 | Аутор: СРНА

Лакши поступак подношења пореских пријава за држање оружја

Пореска управа Републике Српске увела је могућност предиспуњавања пореских пријава за држање и употребу оружја које ће, у име пореских обвезника-физичких лица, убудуће попуњавати ова управа.
Пореска управа Српске - Фото: РТРС
Пореска управа СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да ће у првој фази овог пројекта Управа ове пријаве попуњавати само за пореске обвезнике-физичка лица.

- Када је ријеч о овој новој могућности, суштина је у томе да Пореска управа Српске на основу података које добија од Министарства унутрашњих послова Српске изврши попуњавање обрасца "ПП-РО" за пореске обвезнике-физичка лица који имају регистровано оружје, а који су обвезници пореза на регистровано оружје за ову годину - наводи се у саопштењу.

С тим у вези, из Управе обавјештавају обвезнике пореза на регистровано оружје, у овом случају физичка лица, да ће их у наредном периоду позивати службеници Пореске управе Српске да дођу у мјесну надлежну подручну јединицу Управе, како би преузели одштампане попуњене пореске пријаве.

Из Управе истичу да је ова нова могућност, која је уведена с циљем унапређења услуга пореским обвезницима, важан корак ка испуњењу једног од главних циљева Пореске управе Српске у будућности, а то је поједностављење процедура.

- Тежимо ка томе да Пореска управа у име пореског обвезника попуњава што већи број пореских пријава и на тај начин им олакша сам поступак подношења пореских пријава, а самим тим олакша и рад својим службеницима - наводи се у саопштењу.

Порески обвезници дужни су да прегледају попуњене пореске пријаве за регистровано оружје, да их потпишу и да један примјерак предају у подручну јединицу.

Из Управе напомињу да се ове активности реализују у оквиру пројекта који пореске администрације у БиХ реализују са Шведском пореском управом "Јачање капацитета пореских администрација у БиХ" чија је реализација почела половином 2017. године, а завршетак је планиран крајем 2020. године.