latinica  ћирилица
10/03/2019 |  15:37 ⇒ 11/03/2019 | 08:32 | Аутор: РТРС

Србија и СПЦ имају исто мишљење о питању Космета

Ситуација у којој се Србија налази је тешка, али српски народ и његова држава неће остати на цједилу, закључак је састанка партијарха Српске православне цркве са српским државним врхом. Поручили су да црква и држава имају исто мишљење о проблему и начину како да реагују, што је веома важно.

Народ на Косову и Метохији неће остати на цједилу - закључак је једночасновног састанка патријарха Иринеја и Синода Српске православне цркве са предсједником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Српски државни врх упознао је Цркву о опасностима коју носи притинска платформа за преговоре са Београдом. Проблем је, каже Вучић, изложио тачку по тачку, уз закључак да су они који би да зауставе Србију грдно погријешили.

- Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али свој народ на Косову и Метохији и нашу државу Србију ни једног тренутка нећемо оставити на цједилу - поручио је Вучић.

Вучић је посебно разочаран поступцима институција Европске уније чије је лидере, како каже, молио да не дозволе Приштини усвајање платформе која је за Србију увреда за здрав разум. Из Брисела, каже, не очекује реаговање. Лидерима косовских Албанаца послао је поруку да Србија јесте за дијалог, али након укидања такса.

- Прво је ваш посао да укинете таске, а онда да видимо има ли наставка дијалога или нема. Ако су ово услови за дијалог, немојте да губимо вријеме и новац за пут до Брисела или било којег другог мјеста - рекао је предсједник Србије.

За патријарха је најважније да црква и држава имају усаглашен став. Српски државни врх позвао је на чешће састанке са врхом Српске православне цркве.

- Битно је да имамо исто мишљење о тим проблемима и исто мишљење о томе како треба да реагујемо у оваквим проблемима. То је била тема нашег састанка - рекао је патријарх Иринеј.

Иако су ставови усаглашени након састанка није се могло чути који ће бити наредни кораци Србије. Сваки потез на Космету у Србији се детаљно анализира. Тако и јучерашњи састанак америчког подсекретара Дејвида Хејла са лидерима привремених институција у Приштини.

- САД су оријентисане да што прије дође до деблокаде дијалога између Београда и Приштине. Треба подсјетити да већ више од три месеца Приштина држи таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине што, на неки начин, ни у регионалном контексту не доприноси смиривању тензија - сматра Драган Ђукановић, директор Центра за спољну политику.

Платформа за преговоре са Београдом, између осталог, подразумијева да, у име Приштине, са Београдом разговара тим на чијем је челу Фармир Љимај, бивши официр терористичке ОВК, пред Хашким судом осуђен за злочин над Србима и Албанцима.

Подсјетимо, уочи разговора са америчким дипломатом, министар у Влади самопроглашеног Косова Беџет Пацоли, најавио је да би до укидања такса на робу из централне Србије и БиХ могло доћи већ наредне седмице. Деси ли се то заиста и настави ли се дијалог, у њему би уз Европску унију управо САД могла играти пресудну улогу, сматрају београдски аналитичари.