latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:41 | Аутор: СРНА

Лакетић: Повећан број дјеце обољеле од малигних болести

Предсједник Комисије Скупштине Србије за истраживање посљедица НАТО бомбардовања 1999. године Дарко Лакетић рекао је да први прелиминарни резултати научно-медицинске студије о учесталости малигних обољења показују да је повећан број обољелих до 18 година, а нарочито малигних болести крви код дјеце узраста од пет до девет година.
Дарко Лакетић (фото: З. Јовановић) -
Дарко Лакетић (фото: З. Јовановић)

- Од формирања Комисије почели смо са научно-медицинском студијом у сарадњи са Институтом за јавно здравство Србије. Испитивали смо, пре свега, децу која су рођена 1999. године и посебно смо се базирали на испитивање ектодермалних тумора код деце до четврте године, малигних тумора крви од пете до девете године, тумора мозга од девете до 14. године и осталих тумора од 15. до 17. године живота - рекао је Лакетић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, пронађене су назнаке статистичке значајности у групи од пете до девете године гдје је акценат на малигним болестима крви.

- Постоји ризик да дјеца, нажалост, оболе од тих болести, али свако одступање података код нас, као научника, пробуди сумњу да је неки фактор дјеловао на неку генерацију и учинио је подложном за настанак болести. Улазне кривуље су видљиве и у групи од 15 до 17 година с тим што у тој групи има свега неколико генерација, јер је ријеч о рођенима 2000, 2001. и 2002. године - навео је Лакетић.

Он је додао да им је комисија италијанског парламента уступила комплетну документацију, да им је њихов рад веома значајан, а резултати до којих су дошли полазна су основа за истраживање.

- Практично су нам уступили комплетну документацију, све што су радили, сваки детаљ и речи више од 300 сведока и исходе тужилачке истраге јер су имали и ту могућност. Све њихове људе ставили су нама на располагање. Они су, ипак, доминантно радили на правном аспекту, а ми смо се посветили и научно-медицинском за који сматрамо да је веома значајан - појаснио је Лакетић.

Он је навео да је био и у Бањалуци гдје је рад комисије презентовао предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу и посланицима.

- Сарадња је договорена и сарадње има, али би дефинитивно требало да буде продубљена. У идућем периоду значајније ће нам помоћи Српска јер се нељудски акт какав је бомбардовање не сме заборавити - рекао је Лакетић.

Он је истакао да Србија жели да дође до истине о посљедицама НАТО бомбардовања од којег се овог мјесеца навршавају двије деценије.