latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:50 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Матић: Укидање роминга у региону очекује се 2021. године

Најављени споразум земаља Балкана знатно ће смањити цијену роминга у региону, а очекује да ће од 1. јула 2021. она бити иста као цијена у домаћем саобраћају, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић.
Татјана Матић (фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије) -
Татјана Матић (фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије)

- Планирано је да са 1. јулом 2021. године више не буде роминга у региону, односно да цијене буду као код куће. То није тако далеко - рекла је Матићева за РТС, поводом најава да би за нешто мање од мјесец требало да буде потписан регионални споразум о ромингу земаља Балкана.

Матићева је додала да ће тај споразум за почетак знатно смањити цијене роминга у региону.

- Србија је још 2014. потписала споразум са Македонијом, Црном Гором, БиХ, и ми смо већ у режиму смањених цијена, а план је да се оне додатно смање. Не могу цијене бити веће од 0,19 евра - навела је Матићева.

Према њеним ријечима, иако је планирано да споразум земаља Балкана буде потписан у оквиру Другог дигиталног самита 4. и 5. априла у Београду, датум потписивања, није познат.

- Имајући у виду да нови споразум обухвата и Албанију, и цијелу територију Косова и Метохије, у овом тренутку датум остаје под знаком питања - додала је Матићева.

Она је истакла да је од датума важније то шта ће овај споразум донијети, те да би се највеће смањење односило управо на нове чланице споразума.

- Тренутно је у Албанији телефонски позив 150 динара /1,22 евра/, што је значајно умањење - навела је Матићева.

Матићева је рекла да је овај споразум први корак ка смањењу цијена роминга и у земљама ЕУ, односно ка његовом укидању.

- Ово видимо као корак ка томе, посебно имајући у виду у којој мјери се ЕУ залаже за потписивање овог споразум - навела је Матићева и истакла да је ова иницијатива дио Берлинског процеса, чија је суштина регионална сарадња и приближавање региона ЕУ.