latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:40 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Вишковић: Усвајањем закона о играма на срећу ојачаће се буџет

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је интерес Српске да усвајањем закона о играма на срећу законски уреди ову област и обезбиједи више новца у буџету.

Он је подсјетио да је Република Српска једина у окружењу која није промијенила тај закон, те да је Федерација БиХ то урадила прије више од двије године и да је, са мање прихода него што има Република Српска у овом моменту, "отишла" на приход већи до 150 милиона КМ.

- Република Српска има свој интерес, а приређивачи игара на срећу свој. Интерес Српске је да повећа приходе у буџету из сфере игара на срећу - рекао је Вишковић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да се овај закон налази у хитној процедури и да био би срећан да је усвојен на сједници Народне скупштине прије неколико дана, јер свако чекање омогућава лобистима да потежу своје везе.

- Огроман новац је у оптицају, огроман новац се прелива у приватне џепове и неко то штити да тако и остане. Постоје приређивачи којима за пет дана истичу лиценце и више су него заинтересовани да излобирају да расправа траје наредних пет дана како би продужили лиценцу по старом закону - нагласио је премијер Српске.

Вишковић је поручио да је његов циљ заштита интереса Републике Српске и да обезбиједи што више новца у буџету, како би се могле финансирати многе друге прече ствари.

- Видио сам до сада да се сви захтјеви односе на расходовну страну, а никад нико није предложио како да се повећа приходовна страна. Једини, у овом моменту, реалан приход је у играма на срећу и надам се да ће закон сутра бити усвојен - истакао је Вишковић.

Он је поручио да је ово прилика и опозицији да гласа за тај закон, јер тврди да то актуелна власт "некоме припрема".

- Закон је по хитној процедури, а сви амандмани који ће унаприједити овај закон биће усвојен без обзира од кога долазе - навео је Вишковић.

Коментаришући најаву протеста приређивача на игру, Вишковић је рекао да то нема веза са њиховом угроженошћу.

- Прочитао сам да ћемо изгубити 60 милиона КМ, 15.000 радних мјеста. У буџет Републике Српске за ову годину од игара на срећу планирано је 27 милиона КМ, па не знам како ћемо изгубити 60 милиона. Како је угрожено 15.000 радних мјеста када у тој индустрији има 2.300 радних мјеста - упитао је Вишковић.

Он је рекао да је могуће да је у тој индустрији запослено 15.000 радника, али да, у том случају, онда њих 13.000 раде на црно.

Разматрањем Приједлога закона о играма на срећу, по хитном поступку, сутра ће у Бањалуци бити настављена 3. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Закон је, након што је на иницијативу Владе накнадно уврштен у дневни ред овог засједања, изазвао бурну расправу и опречне ставове опозиције и представника власти у првом дијелу сједнице.