latinica  ћирилица
12/03/2019 |  07:59 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Годишњица убиства Зорана Ђинђића; Званичници одали почаст (ФОТО)

У Београду се данас обиљежава 16 година од убиства премијера Србије и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића.

По традицији, породица и руководство ДС-а, као и пријатељи и поштоваоци, данас полажу вијенце и цвијеће на Ђинђићев гроб.

 Гроб Зорана Ђинђића (Фото: РТРС)

Премијерка Србије Ана Брнабић и чланови Владе положили су вијенац у дворишту зграде Владе Србије на мјесту атентата на Ђинђића.

Ана Брнабић положила вијенац на мјесто атентата на Ђинђића (Фото: РТРС)

И чланови Демократске странке положили су цвијеће на гроб Зорана Ђинђића. 

Чланови Демократске странке полажу цвијеће на гроб Зорана Ђинђића (Фото: РТРС)

У част Ђинђићу бити организована и низ других манифестација.

Због организовања убиства на 40 година затвора осуђен је бивши командант Јединице за специјалне операције, познате као "црвене беретке" Милорад Улемек - Легије, а на исту казну и Звездан Јовановић, извршилац убиства и Улемеков замјеник.

Политичка позадина убиства Ђинђића, који је сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду, још није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије послије пада власти Слободана Милошевића 2000. године и доласка Демократске опозиције Србије, а Влада коју је предводио била је изабрана 25. јануара 2001. године.

За вријеме његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и корјенитих економских и социјалних реформи, а успостављене су везе са западним државама, чији лидери су га изузетно поштовали.

Био је један од оснивача ДС-а у којој је био предсједник Извршног одбора, а од јануара 1994. године до убиства био је предсједник ДС-а.

Ђинђић је био и први, послије 1945. године, некомунистички градоначелник Београда.

На ту функцију изабран је у фебруару 1997. године као кандидат коалиције "Заједно", а смијењен је седам мјесеци касније, на захтјев коалиционог партнера Српског покрета обнове.