latinica  ћирилица
12/03/2019 |  13:11 | Аутор: СРНА

Подршка новом пројекту адаптације на климатске промјене

Приједлог новог пројекта адаптације на климатске промјене на којем заједнички раде Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Развојни пројекат УН у БиХ, добио је од руководства Регионалне канцеларије УНДП-а за југоисточну Европу зелено свјетло за даље активности и приоритетан статус.
Голић и Пашалић у Истанбулу - Фото: РТРС
Голић и Пашалић у ИстанбулуФото: РТРС

- Комплетан приједлог пројекта ће у посљедњем кварталу ове године бити упућен Зеленом климатском фонду ради добијања бесповратних средстава - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић послије састанка у Истанбулу са вршиоцем дужности директора Регионалне канцеларије УНДП-а за југоисточну Европу Гердом Трогеманом.

На састанку, којем су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић и представници Министарства заштите животне средине и туризма Федерације БиХ /ФБиХ/ и УНДП-а у БиХ, истакнуто је да се пројекат односи на адаптацију на климатске промјене у пољопривреди с обзиром на то да је она најрањивији сектор када је ријеч о климатским промјенама.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске обезбиједило је суфинансирање пројекта путем Европске инвестиционе банке у износу од 19 милиона евра.

Током радне посјете Регионалној канцеларији УНДП-а за југоисточну Европу у Истанбулу разговарано је и о развоју новог пројекта ГЕФ7 у кључној области биодиверзитета за који је већ потписана изјава о сагласности за пројекат, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Пројекат чија је вриједност три милиона долара реализоваће УНДП БиХ, а очекује се да ће УНДП до краја овог мјесеца доставити коначан приједлог пројекта донатору - Глобалном фонду за заштиту животне.

На састанку је оцијењено да је обједињавање Конвенције за биодиверзитет и Конвенције за климатске промјене у један пројекат одличан потез јер ће се бавити климатским промјенама и биолошком разноликошћу кроз свеобухватан низ активности, које су усмјерене на јачање отпорности на климатске промјене и одрживи развој туризма у заштићеним подручјима, наведено је у саопштењу.

На састанку је разговарано и о досадашњим активностима у реализацији пројекта израде националног плана адаптације, који се финансира бесповратним средствима Зеленог климатског фонда, а који ће допринијети системским промјенама у планирању адаптације, што ће се посебно одразити на угрожене секторе као што су управљање водама, пољопривреда и други.

Делегација Републике Српске и ФБиХ захвалила је Регионалној канцеларији УНДП за југоисточну Европу на огромној продршци у развоју пројекта смањења утицаја климатских промјена и добијању бесповратних 17,35 милиона долара од Зеленог климатског фонда од чега половина новца припада Српској.

Средства ће се користити за подизање енергетске ефикасности у јавним објектима. Осим значајног смањења материјалних трошкова за утрошену енергију, резултати пројекта ће допринијети повећању нивоа инвестиција за четири до пет пута у јавним зградама са ниским емисијама угљен-диоксида, што ће омогућити да се испуни циљ смањења емисија стакленичких гасова, наведено је у саопштењу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.