latinica  ћирилица
12/03/2019 |  13:48 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Промовисана маркица поводом осам вијекова аутокефалности СПЦ

Предузеће Поште Српске промовисало је данас у Бањалуци поштанску маркицу поводом 800 година самосталности Српске православне цркве номиналне вриједности 1,70 КМ са тиражом од 15.000 комада.
800 година СПЦ - Фото: РТРС
800 година СПЦФото: РТРС

Дизајнер Пошта Српске Божидар Дошеновић и коаутор академик Миловоје Унковић аутори су идејног рјешења ове маркице, на којој су мотиви грба Патријаршије, лик Светог Саве, те храмови Светог Саве у Београду и Свете Тројице у Бањалуци.

Извршни директор за информационо-комуникационе технологије, развој, продају и маркетинг "Пошта Српске" Зоран Протић рекао је на промоцији да то предузеће издањем ове маркице обиљежава веома значајан догађај - 800 година од добијања аутокефалности СПЦ, којом је отворен и пут у независност српске државе.

Он је подсјетио да Поште Српске редовно обиљежавају све културне, спортске и друге догађаје, значајне јубилеје и личности, као и флору и фауну Републике Српске, док је овим издањем обиљежен значајан датум у историји свих Срба.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић подсјетио је да су "Поште Српске", у протеклих мјесец и по дана, издале двије поштанске маркице - једну којом је обиљежено 500 година горажданске штампарије и ову поводом 800 година аутокефалности СПЦ.

Он је подсјетио да је програм и пројекат прославе ових значајних догађаја, које је одобрила Влада Српске прошле године, предвидио и штампање ове двије поштанске маркице, не само као симболичну, већ и стварну промоцију Републике Српске и српског народа и његових историјских тековина.

- Радећи заједно са стручњацима "Пошта Српске", дошли смо до закључка да мотиви који би били представљени на маркици морају бити репрезентативни, који интегришу све оно што се зове 800 година самосталности СПЦ- рекао је Давидовић.

Он је нагласио да је мотиве на маркици - грб српске Патријаршије, лик Светог Саве, одобрио Синод СПЦ, што даје не само легитимитет, већ и благослов Цркве.

Унковић је навео да је ријеч о изванредном дизајну који ће кроз мотиве културолошког садржаја, поред елемената који се подразумјевају за поштанске маркице, одиграти значајну улогу у презентацији српске културне баштине, додајући да је Дошеновић урадио сјајан мозаик са синтезом од двери до врло значајних споменика - храмова до логотипа за 800 година аутокефалности СПЦ.

Дошеновић је навео да је за њега то било занимљиво искуство и да је било лако израдити мозаик кад је материјал квалитетан и лако доступан.