latinica  ћирилица
12/03/2019 |  16:04 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Зворник: Представљена онлајн платформа ризика од катастрофа

У Зворнику је представљен систем за анализу ризика од катастрофа, ДРАС - прва онлајн платформа која пружа ажурне информације о изложености природним катастрофама. Подсјећамо, прије пет година у Зворнику су поплаве и клизишта причинили штету већу од 20 милиона марака.

Захваљујући онлајн платформи ДРАС, грађани ће у сваком тренутку, уз свега неколико кликова, моћи провјерити да ли се баш њихова кућа, стан, помоћни објекат или воћњак налази на подручју које је изложено ризику од поплаве, клизишта или друге опасности.

- Основна сврха ДРАС-а је што се тиче УНДП-а да подигнемо свијест јавности о опасностима, односно о локацијама у којима људи живе да знају тачно да ли су изложени одређеној опасности и у којој мјери - истиче Ведран Ибруљ, координатор пројекта управљања ризицима од катастрофа.

Истовремено, представници надлежних служби и Градске управе имаће приступ анализама експерата из геолошке струке и прецизно анализиране податке о трусним подручјима, што би требало допринијети правовременом превентивном реаговању.

- Да уочимо које су то критичне локације, подручја на цијелом градском подручју на којем би сутра да кажем било рескир инвестирати и радити, јер сутра у случају неких елементарних непогода настале би велике штете - поручује Бојан Ивановић, замјеник градоначелника Зворника.

Рајко Јурошевић, начелник Службе цивилне заштите Зворник, истиче значај овог пројекта:

- Ова платформа је од изузетног значаја за рад Цивилне заштите, како за рад Цивилне заштите тако и осталих служби за спашавање, јер у многоме доприноси у анализи ризика, тако и у превенцији и наравно у отклањању - каже Јурошевић.

Осим Зворника, у пројекту учествују још четири локалне заједнице из БиХ, финансира га Агенција за развојну сарадњу Италије, а спроводи УНДП.