latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:22 | Аутор: СРНА

Имате 72 сата: Порука Венецуеле Американцима

Власти Венецуеле дале су америчким дипломатама рок од 72 часа да напусте територију ове земље, саопштио је венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаза.

Он је на Твитеру написао да дипломатско особље из САД мора да напусти Венецуелу у наредна 72 часа, уз напомену да присуство америчких дипломата "пријети стабилности земље".

Ареаза је нагласио да Венецуела прекида разговоре са САД о отварању интересних сектора у Каракасу и Вашингтону.

Вашингтон и Каракас започели су разговоре о овом плану након што је предсједник Венецуеле Николас Мадуро 24. јануара саопштио да ће прекинути односе са САД.

Шеф венецуеланске дипломатије је, у исто вријеме, показао интересовање за одржавање дијалога са САД, али само на бази обостраног поштовања, јавио је ТАСС.

Државни секретар САД Мајкл Помпео изјавио је касно синоћ да ће Вашингтон повући остатак особља из Амбасаде у Венецуели током ове седмице.

Руска агенција наводи да нема података о броју америчких дипломата у Каракасу.

Амерички Стејт депармент је 24. јануара повукао дио дипломатског особља из Каракаса.

Криза у Венецуели погоршала се након што се лидер опозиције и предсједник Народне скупштине Венецуеле Хуан Гваидо прогласио за предсједника државе, након што је Врховни суд одлучио да он буде смијењен са те позиције.

Гваида је признао одређен број земаља, укључујући САД, све чланице Лима групе, осим Мексика, те Организација америчких земаља и велики број чланица ЕУ.

Мадура, који је Гваида оптужио за покушај државног удара, подржавају Русија, Бјелорусија, Боливија, Иран, Куба, Никарагва, Ел Салвадор, Сирија и Турска.