latinica  ћирилица
12/03/2019 |  19:58 ⇒ 20:06 | Аутор: Блиц

УЕФА: Србија прва по напретку у фудбалу

Србија се налази на првом мјесту ранг листе УЕФА као земља која је имала највећи напредак у посљедње четири сезоне.
Србија на првом месту УЕФА ранг-листе! - Фото: илустрација
Србија на првом месту УЕФА ранг-листе!Фото: илустрација

Одлични успјеси српских тимова у Лиги шампиона и Лиги Европе претходних сезона нису прошли незапажено у европским и свјетским медијима, али ни на ранг листи УЕФА.

Наиме, уколико се рачуна од сезоне 2014/15, која ће се од наредне сезоне брисати, српски клубови остварили су највећи напредак од свих европских екипа. Наравно, на томе понајвише треба захвалити Црвеној звезди и Партизану. У односу на сезону 2014/15, Србија је повећала свој коефицијент за 3.250.

Србија је у тој сезони имала једног представника у еврокуповима - Партизан, који је играо у Лиги Европе и који је у групи са Тотенхемом, Астерасом и Бешикташем завршио посљедњи са једним бодом. У наредној сезони, Партизан је поново био једини српски клуб у Европи и ту кампању завршили су као трећи са великих девет бодова у групи, гдје су се још били и Атлетик Билбао, Аугзбург и АЗ Алкмар.

У сезони 2016/17 Србија је била без представника у Европи, а сезону након те имала је чак два тима у нокаут фази Лиге Европе - Црвену звезду и Партизан. Обје екипе су елиминисане у првој рунди нокаут фазе од ЦСКА, односно од Викторије из Плзења. Обје београдске екипе уписале су по двије побједе, Звезда је имала четири ремија, Партизан три, док је тим са стадиона "Рајко Митић" забиљежио два пораза, а тим из Хумске – три.

Актуелна сезона донијела је велики успјех српском фудбалу када се Црвена звезда пласирала у Лигу шампиона, гдје је у групи са ПСЖ, Ливерпулом и Наполијем освојила четири бода. Прије тога, у квалификацијама, падали су Ред Бул Салцбург, Спартак из Трнаве... С друге стране, Партизан је елиминисан од Бешикташа у плеј-оф рунди, док су остала два српска представника - Раднички из Ниша и Спартак из Суботице - догурали до другог, односно трећег кола квалификација.

Сви ови резултати донијели су Србији најбољи остварени напредак на УЕФА ранг листи од свих клубова од сезоне 2014/15, а у будућности се очекује да Србија има и два представника у квалификацијама за Лигу шампиона, уколико успјеси наставе да се нижу, а конкуренти не буду остваривали запаженије резултате.

Према актуелној УЕФА ранг листи, Србија је тренутно 19-та, а пласман на 15. мјесто доноси земљи два представника у Лиги шампиона.