latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:50 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила измјене Закона о порезу на добит

У поподневном дијелу засједања Народна скупштина је размотрила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, којим се на другачији начин уређује пореска олакшица по основу улагања у производне дјелатности. Циљ овог приједлога је поспјешивање инвестирањa у производне дјелатности у Српској, чиме би се стимулисала и производна дјелатност. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.

20.00 - Сједница НСРС биће настављена сутра расправом о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона и фискалним касама.

На дневном реду је специјални извјештај Омбудсмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ.

Биће разматрана и инфрмација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2018. године, те о оствареним резултатима и приближавању прописа Републике српске прописима Европске уније. Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

19.39 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић сматра да ће усвајање измјена и допуна Закона о фискалним касама довести до сузбијања сиве економије и раст прихода од пореза на доходак. Образлажући Нацрт измјена и допунама Закона о фискалним касама у НСРС, Видовићева је рекла да ће издавањем фискалних рауна пословни субјекти у Српској бити доведени у равноправан положај. Видовићева је навела да су предвиђене казне за прекршиоце овог закона за правна лица од 10.000 до 20.000 КМ. Она је најавила да ће овај нацрт закона бити упућен у јавну расправу.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама продужава се рок на који се може изрећи мјера забране обављања ђелатности за прекршај учињен приликом регистровања промета и издавања фискалних рачуна са досадашњих 15 на 30 дана, а у случају поновљеног прекршаја та мјера износи 60 дана.

У образложењу Нацрта закона наводи се да су разлози за доношење овог законског рјешења садржани у потреби унапређења контролних инспекцијских поступака у области промета робе и услуга с циљем сузбијања сиве економије.

19.34 - Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету предложене су додатне норме с циљем олакшања пословања привредних субјеката и унапређења спровођења поступка принудне наплате потраживања на новчаним средствима ради веће заштите повјерилаца. Министарка финансија Зора Видовић истакла је да је предложено успостављање регистра рачуна физичких лица, као јединствене електронске евиденције и централне базе података о отвореним новчаним рачунима физичких лица у банкама.

- Ово је предложено у складу са међународним стандардима и директивама ЕУ, ради брже и лакше идентификације рачуна дужника у пореском и извршном поступку, као и другим судским поступцима. Нацртом закона је прописано како и који подаци се уносе у регистар рачуна физичких лица, а њима неће бити обухваћени подаци о стању и промету на рачунима - рекла је Видовићева образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да подаци неће бити јавно доступни, а Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге, као овлашћени субјект који успоставља и води регистар, дужан је да примјењује прописе којима се уређује заштита личних података. Народна скупштина Републике Српске размотрила је ово законско рјешење.

19.20 - НСРС размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање којим је прецизиран статус и начин рада филијале друштва за осигурање из Федерације БиХ која послује на територији Српске, као и њених нижих организационих дијелова. Министарка финансија Српске Зора Видовић рекла је у образложењу овог документа да је законским рјешењем предложено повећање основног капитала друштва с циљем припреме друштва за увођење либерализације цијена осигурања од аутоодговорности.

19.16 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је измјенама и допунама прописано да порески обвезник може да изврши умањење пореске основице пореза на добит за вриједност улагања у опрему и постројења за обављање регистроване производне дјелатности.

18.10НСРС размотрила је Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим се до 30. јуна 2021. године продужава рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама. Помоћник министра управе и локалне самоуправе Српске Славица Лукић рекла је у завршној ријечи да је постојећим Законом забрањено даље запошљавање у јединицама локалне самоуправе у Српској.

Она је рекла да ће све сугестије народних посланика бити разматране до утврђивања приједлога закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

17.00 - Сједница настављена након редовне паузе.

15.00 - Шеф Посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић сматра да треба усвојити нове критеријуме који ће дефинисати питање броја запослених у локалним заједницама у Српској.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, Жунић је рекао да је за усвајање нових критеријума потребно обавити јавну расправу и постићи договор са Савезом општина и градова Републике Српске.

Жунић сматра да је коректан приједлог Савеза општина и градова Републике Српске да се за двије године пролонгира рок за примјену критеријума за утврђивање максмалног броја запослених у градској, односно општинској управи.

У Народној скупштини у току је редовна пауза до 17.00 часовa

14.35 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја сматра да би требало утврдити различите критеријуме о броју запослених у градовима и у општинама Републике Српске.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, Шолаја је рекла да се не могу градови Бањалука и Требиње поредити у погледу броја запослених радника са неким другим локалним заједницама.Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић предложио је да буде уведен вето на запошљавање у локалним заједницама, те да се у њима природним путем смањи број запослених.

Станић је рекао да у Републици Српској тренутно има 1.500 вишка запослених радника у локалним заједницама за чије плате се на годишњем нивоу издваја 27 милиона КМ, а на четворогодишњем 100 милиона КМ.

13.45 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић сматра да општинама и градовима у Српској треба оставити могућност да саме кажу колико им треба запослених у локалним самоуправама, а не да им то неко одређује. Током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, Ромићева је рекла да би требало утврдити критеријуме према којима би одређене јединице локалне самоуправе биле изузете од примјене законског рјешења о смањењу броја запослених у јединицама локалне самоуправе.

- Мислим да се ова законска одредба не може примјењивати једнако на град Бањалуку као највећи економски, образовни и културни центар Републике Српске у односу на друге јединице локалне самоуправе - навела је Ромићева.

Посланик ПДП-а Перица Бундало предложио је да се овај нацрт закона повуче из скупштинске поцедуре или да се пооштре казнене одредбе за непоштивање закона који регулише ову област.

13.30 - Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић рекла је данас у Народној скупштини да се Нацртом закона о измјенама Закона о локалној самоуправи до 30. јуна 2021. године продужава рок за усклађивање броја запослених у локаним самоуправама.

Образлажући овај нацрт пред посланицима, Лукићева је навела да је Савез општина и градова Републике Српске предложио да се рок за примјену критеријума за утврђивање максималног броја запосленх у градској, односно општинској управи продужи због немогућности усклађивања броја запослених у законом прописаном року.

Она је навела да је, након консултација, рок за усклађивање броја запослених продужен до 30. јуна 2021. године.

12.30 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да је циљ Нацрта закона о ликвидационом поступку ефикаснији, економичнији и бржи ликвидациони поступак са што мањим трошковима. Касиповић је истакао да се овим законским рјешењем уређује ликвидациони поступак који се спроводи над правним лицима пред надлежним судовима у Републици Српској.

Он је подсјетио да је Закон о ликвидационом поступку у примјени од 2002. године, и од тада није мијењан нити допуњаван.

- Министарство правде Републике Српске, као овлаштени обрађивач овог закона, примило је иницијативу Привредне коморе Републике Српске и окружних привредних судова у Републици Српској, да је потребно приступити измјенама и допунама овог закона, односно доношењу новог закона - рекао је Касиповић.

Он је нагласио да је законским одредбама уведен и скраћени добровољни ликвидациони поступак.

Посланици у Народној скупштини сагласни су да је наведено законско рјешење квалитетно, посебно одредбе које се односе на добровољну ликвидацију предузећа. Народна скупштина размотрила је наведено законско рјешење.

11.48 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о граду Градишка и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске. Помоћница министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Јасна Лукић у завршној ријечи честитала је становницима Градишке добијање статуса града и будући развој ове локалне заједнице.

Лукићева је рекла да је Закон о територијалној организацији Републике Српске "живи закон" којим на иницијативу и у одређеном поступку грађани могу покренути промјену територијалне организације Српске, као што је формирање општине, града и мјесне заједнице.

Током обједињене скупштинске расправе о ова два приједлога закона, посланик СНСД-а Денис Шулић заложио се за потребу да се максимално и равномјерно развија Република Српска. Он је рекао да ће Градишка, добијањем статуса града, имати могућност да се додатно развија у свим областима живота.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да Влада Републике Српске и ресорно министарство у наредном периоду треба да раде на децентрализацији власти и јачању животног стандарда грађана. Гламочак је честитао становницима Градишке добијање статуса града и пожелио да се ова локална заједница развија боље него када је имала статус општине.

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић предложио је Влади Републике Српске да, по добијању статуса града, у Градишци одржи једну од сједница.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић честитао је грађанима Градишке добијање статуса града који ће додатно унаприједити развој ове локалне заједнице.

11.00 - Приједлогом закона о граду Градишка испуњени су сви услови за промјену статуса општине Градишка у град, рекла је помоћница министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Лукићева је подсјетила да је општина Градишка, достављањем елабората о оправданости захтјева за стицање статуса града и одлуке Скупштине општине Градишка упућеног Влади, покренула поступак за додјелу статуса града.

Лукићева је образложила Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, истичући да је разлог за његово доношење усклађивање са Законом о граду Градишка којим Градишка стиче статус града.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду је и Извјештај Омбудсмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ, као и Информација о обавезама које за БиХ и Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера реализованих прошле године

Посланици Српске усвојили су синоћ Закон о играма на срећу, који ће, како се наводи, увести више реда у ту област, а самим тим и омогућити више прихода у буџету.