latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:48 | Аутор: СРНА

Бркић: Мање кривичних дјела, безбједност задовољавајућа

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је данас да је на подручју те управе у фебруару евидентирано смањење укупног броја извршених кривичних дјела за 14 одсто, у односу на упоредни период 2018. године.
Бањалука: Полицијска управа - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука: Полицијска управа - конференција за новинареФото: СРНА

Бркић је рекао да је евидентирано мање случајева нарушавања јавног реда и мира за 4,6 одсто, а саобраћајних незгода за 2,4 одсто.

- У фебруару није било евидентираних кривичних дјела убистава и дјела у вези са отуђењима возила, а ријешено је девет кривичних дјела разбојништава, као и једно дјело убиство у покушају - рекао је Бркић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да су области криминалитета реализоване три акције, као и 14 акција из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја.

- Успјешно је обезбијеђено 17 јавних окупљања и 41 спортска приредба - навео је Бркић и оцијенио задовољавајућом безбједност на подручју које покрива та управа.

Он је рекао да је предмет у вези са ранијим дешавањима на Тргу Крајине и наводима о употреби прекомјерне силе полицијских службеника приликом окупљања групе "Правда за Давида" упућен Служби за заштиту интегритета и законитости која ће након проведеног поступка доставити овој управи извјештај.

- Ми ћемо у складу с тим извјештајем предузети одговарајуће мјере и радње према полицијским службеницима - рекао је Бркић.

Он је рекао да су из медија сазнали да је сарадник народног посланика Драшка Станивуковића – Иван Бегић поднио Окружном тужилаштву Бањалука кривичну пријаву против службеника ове управе Милоша Бандића, али да о томе још нису званично обавијештени.

Бркић је апеловао на грађане, шумске раднике и пољопривреднике да не пале ватру унутар или у близини шумских комплекса, засада и мјеста на којима усљед неконтролисане ватре може доћи до пожара и угрожавања живота људи и имовине.

Начелник Сектора крим-полиције у ПУ Бањалука Дарко Новковић рекао је да је на подручју које покрива та управа у фебруару евидентирано 151 кривично дјело, док је у упоредном периоду 2018. године било 176 кривичних дјела.

- Укупно је ријешено 125 кривичних дјела или 79 одсто - рекао је Новковић.

Он је појаснио да је из области општег криминалитета евидентирано 131 кривично дјело, што је за 5,1 одсто мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 138 кривичних дјела.

- Ријешеност ових кривичних дјела износи 77,5 одсто - рекао је Новковић.

Он је истакао да је пријављено је 14 кривичних дјела против живота и тијела, а расвијетљеност ових дјела износила је 93 одсто.

Новковић је истакао да су у области злоупотребе опојних дрога откривена три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена четири извјештаја којима је обухваћено исто толико осумњичених лица.

- Поднесено је седам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина различитих опојних дрога - рекао је Новковић.

Он је напоменуо да је у области привредног криминалитета откривено шест кривичних дјела, а поднесена су четири извјештаја против пет лица.

- Извршењем ових дјела причињена је укупна материјална штета од око 171.000 КМ - рекао је Новковић.

Начелник Сектора полиције у ПУ Бањалука Раденко Стакић рекао је да су у фебруару на подручју које покрива та управа евидентирана 83 случаја нарушавања јавног реда и мира или 4,6 одсто мање у односу на упоредни период 2018. године.

- Евидентирано је 113 прекршаја, што је више за 2,7 одсто - рекао је Стакић.

Он је додао да су евидентиране 244 саобраћајне незгоде што је мање за 2,4 одсто у односу на упоредни период када је било евидентирано 250 саобраћајних незгода.

- У овим саобраћајним незгодама једно лице је смртно страдало, пет лица је тешко повријеђено, а лакше 32 лица - рекао је Стакић.

Он је навео да су из саобраћаја искључена 504 возача, од чега 432 због вожње под утицајем алкохола.