latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:20 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево озбиљан допринос развоју Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас за Срну да је изградња ауто-пута Београд-Сарајево, чији ће дио пролазити и кроз Републику Српску, озбиљан допринос економском развоју Бијељине, али и цијеле Семберије и Српске.
Мапа ауто-пута Београд-Сарајево - Фото: klix.ba
Мапа ауто-пута Београд-СарајевоФото: klix.ba

Додик је рекао да је планирани почетак изградње дионице овог ауто-пута кроз Србију од Сремске Раче до Кузмина, који је планиран за јун, добра вијест за Републику Српску, а прије свега за бијељински крај.

- Не желимо да се та траса завршила на Сави или Дрини него да уђе у Српску и даље се креће према Брчком одакле би крак ишао према Тузли и Сарајеву. Што се тиче Српске, ми бисмо наставили да градимо ауто-пут према Добоју гдје смо већ стигли са ауто-путем из правца Бањалуке. Тиме бисмо имали спојену Бањалуку, Бијељину и Београд - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је са предсједником Србије Александром Вучићем прије четири или пет година овај пројекат ставио на дневни ред и да су заједно радили на томе.

- У јуну ће почети изградња трасе у Србији, а ми разговарамо са турском компанијом која гради ту дионицу да настави даље да гради у Српској. Вјерујем да ћемо са турском, кинеском или било којом другом компанијом наћи довољно елемената за сарадњу да би Српска наставила, готово у континуитету, са изградњом тог ауто-пута према Бањалуци - каже Додик.

Он је појаснио да Српска мора да усагласи планске документе и да не смије много да касни.

- Инсистирам на убрзаном приступу томе. Не желим да изгубимо ни тренутак у могућности да то изградимо - рекао је Додик.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионице ауто-пута Сремска Рача-Кузмин између Владе Србије, Путева Србије и турске компаније Ташјапи потписан је 19. децембра пришле године у Београду.

Раније ја нејављено да ће предсједник Србије Александар Вучић почетак радова на тој дионици отворити заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоаном.