latinica  ћирилица
14/03/2019 |  10:43 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Радници гатачког Водовода за понедјељак најавили генерални штрајк

Радници гатачког Водовода најавили су за понедјељак, 18. март, ступање у генерални штрајк због неисплаћених плата, заосталих доприноса и нефункционисања овог предузећа које више нема ни довољно техничко-материјалних средстава за неометан рад.
"Водовод" Гацко - Фото: Screenshot/YouTube
"Водовод" ГацкоФото: Screenshot/YouTube

Предсједник синдикалне организације овог предузећа Перо Мркајић рекао је Срни да су радници посљедњу плату примили за септембар 2018. године и то из два дијела у јануару ове године, због чега су већ данима у штрајку упозорења.

- Ово је неодрживо стање. Одлучили смо да ступимо у генерални штрајк након кога ћемо донијети одлуку да ли ћемо присупити ригорознијим мјерама синдикалне борбе - навео је Мркајић.

Он је истакао да су у ову ситуацију дошли због прекомјерног запошљавања у Водоводу, у коме сада ради 58 радника, док је предвиђено да максималан број радника не би требао да пређе 40.

Према његовим ријечима, у више наврата су се састајали са руководством општине Гацко, али ти разговори нису дали жељене резултате и рјешавање агоније радника Водовода.

Представник општинског капитала у Водоводу Јован Ковачевић јуче је поднио оставку на ову функцију.

Ковачевић, који је и предсједник Скупштине општине Гацко и високи функционер тамошњег СДС-а, данас се није јављао на позиве новинара Срне, а из његовом кабинета поручено је да је на службеном путу.

Општина Гацко у предузећу Водовод има 64 одсто власничке структуре.