latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:47 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Анкара позвала Ријад да објави имена оптужених у случају "Кашоги"

Турска је позвала данас Саудијску Арабију да именује оптужене на суђењу за убиство новинара Џамала Кашогија и објелодани оптужбе против њих.

- Апелујемо на Саудијску Арабију да каже свијету којим појединцима се тренутно суди и на основу којих оптужница - рекао је шеф комуникација турског предсједника Фахретин Алтун у саопштењу послатом Ројтерсу.

Шеф саудијске комисије за људска права Бандар бин Мохамед Ел Аибан саопштио је раније да је Ријад извео починиоце убиства Кашогија пред лице правде и одбацује било какву међународну улогу у истрази.

Он је рекао Савјету УН за људска права да су оптужени за "ужасан злочин" у истанбулском конзулату 2. октобра присуствовали до сада судским расправама три пута са својим адвокатима. Ријад није објавио имена тих људи или неке друге детаље.

- Према томе, оно што су пренијели неки медији да ми треба да интернационализујемо нека од тих питања је нешто што ми не можемо прихватити јер су ти захтјеви једнаки уплитању у наша унутрашња питања и наш правосудни систем - рекао је он на форуму у Женеви.

Саудијски новинар Џамал Кашоги убијен је 2. октобра прошле године у саудијском конзулату у Истанбулу.