latinica  ћирилица
16/03/2019 |  15:18 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

На УКЦ урађена сложена микрохируршка операција лица

Специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије Универзитетског клиничког центра Републике Српске и свјетски познати стручњак у тој области Миломир Нинковић урадили су данас у Бањалуци сложену микрохируршку реконструктивну операцију предњег масива лица, односно носа и пода усне дупље.
Др Миломир Нинковић - Фото: СРНА
Др Миломир НинковићФото: СРНА

Нинковић, који је један од најбољих свјетских пластичних и реконструктивних хирурга и начелник Клинике за пластичну, реконструктивну и хирургију руке и Центра за опекотине болнице Богенхаузен у Минхену, рекао је новинарима да су љекари данас отклањали посљедице тешке повреде лица пацијента.

- Радило се о комплексној повреди лица, на коме су погођене све структуре, од коже, мишића и костију, до слузница. Већи захват је обављен раније у Минхену, а сада смо радили на финим адаптацијама како би лице било функционално и естетски прикладно и прихватљиво - објаснио је Нинковић.

Он је рекао да ће услиједити још неколико операција пацијента у Минхену како би се дошло до крајњег и што бољег резултата.

Нинковић каже да су услови за рад љекара у УКЦ на свјетском нивоу, те да има вољу да са њима ради на даљем развоју пластичне и реконструктивне хирургије у Српској.

- Оперисао сам на свим клиникама у свијету, али на ово треба да будете поносни. Дивим се што је овако мала држава могла да створи овакве услове. Операционе сале су велике, опрема је најмодернија и мислим да се овдје може радити на врхунском нивоу - оцијенио је Нинковић.

Генерални директор УКЦ Српске Владо Ђајић рекао је да је радно-едукативна посјета Миломира Нинковића, који је рођен на Сокоцу, од изузетног значаја за установу коју води.

- Нинковић је изразио велику жељу да помаже нашим љекарима у едукативном смислу, а надамо се да ће и даље долазити и лијечити пацијенте у Српској - рекао је Ђајић и додао да је Нинковића упознао са функционисањем, опремљеношћу, условима и начином рада Клинике за пластично-реконструктивну хирургију.

Миломир Нинковић је еминентни стручњак у пластичној хирургији. Познат је по увођењу низа нових метода и први у свијету је урадио трансплантацију подлактица и шака са мртвог донора. Урадио је и прву реконструкцију мишићног слоја бешике са мишићем узетим са леђа, као и реконструкцију усне уз помоћ слободног режња са бутине.

Професор је Медицинског факултета Техничког универзитета у Минхену. Од 1992. године ради у Универзитетској болници у Инсбруку у Аустрији, а од 2003. на позицији начелника Клинике за пластичну, реконструктивну и хирургију шаке и Центра за опекотине у клиници Богенхаусен.

Нинковић је на Медицинском факултету, чији је гостујући професор, данас одржао и предавање за студенте, докторанте и специјализанте хируршких грана медицине о теми "Рјешавање проблема у пластичној хирургији кроз иновације и креативност".

- Одржао сам предавање с циљем да младе мотивишем и покажем им да се медицина развија свакодневно. Ако наиђете на проблем и дефинишете га, можете да тражите рјешење. Увијек има бољих рјешења од оних која су понуђена у уџбеницима и оних која нуде старије колеге. Дакле, битна је креативност и иновација - поручио је Нинковић.