latinica  ћирилица
16/03/2019 |  20:38 ⇒ 17/03/2019 | 00:03 | Аутор: РТРС

Жандармерија потиснула демонстранте из РТС-а (ФОТО/ВИДЕО)

Учесници протеста "Један од пет милиона", предвођени лидерима опозиције, упали су у зграду Радио-телевизије Србије захтијевајући уживо укључење у програм. Након вишесатних преговора, они су, уз инсистирање Жандармерије, напустили зграду РТС-а. Министар полиције Небојша Стефановић поручује да ће сви који су извршили упад одговарати пред законом.
Демонстранти у згради РТС (фото: N. Fifić) -
Демонстранти у згради РТС (фото: N. Fifić)

23.45 - Бошко Обрадовић је испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је предсједник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику. 

23.35 - Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао је да су запослени у РТС-у били спријечени да професионално обављају свој посао. Људи су насилно упали у РТС и ходницама пролазили са моторном тестером. Све наше екипе су биле блокиране у зграде. Извињавам се свим запосленима, људима из технике, продукције, информативног програма што им ни ми ни држава нисмо омогућили да обављају свој посао. Ове вечери су ти протести изгубили легитимитет - рекао је Бујошевић.

23.15 - Лидери опозиције и демонстранти још увијек су испред зграде РТС-а. Порујучу да неће отићи.

22.59 - Полиција је извела из зграде Радио-телевизије Србије све учеснике протеста, укључујући и лидере Савеза за Србију Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, јавља Тањуг. Неки од њих су покушали поново да уђу у зграду РТС-а, али им није дозвољено.

22.55 - На другој ванредној конференцији за медије министар Стефановић рекао је да је полиција на миран, озбиљан начин, поштујући закон, успоставила ред и мир и заштитила све које раде на РТС-у.

22.35 - Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је вечерас да упад дијела демонстраната и лидера Савеза за Србију у зграду РТС-а представља насиље, а не политику.

22.30 -  Предсједник Србије Александар Вучић сутра у 12.00 часова ће се обратити јавности.

22.15 – Жандармерија је потиснула демонстранте и представнике опозиције из просторија Јавног сервиса. Испред зграде РТС-а у Абердаревој ситуација је напета.

22.13 – Mинистар полиције одржаће још једну конференцију за медије у 22.45. 

22.10 - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, поводом упада учесника протеста "Један од пет милиона" у зграду РТС-а, да је свака слика насиља штетна за Србију и да превазилази свако политичко право на окупљање.

22.00 – Демонстранти преговарају са Жандармеријом и ситуација је повремено напета. Неки демонстранти напустили су зграду РТС-а.

21.50 – Бошко Обрадовић и Драган Ђилас, као и демонстранти, одбијају да напусте зграду РТС-а. Неколико кордона припадника Жандармерије на ходницима.

Демонстранти упали у РТС (Фото: РТС)

21.40 – Удружење новинара Србије тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а.

21.30 – У згради Радио-телевизије Србије неколико кордона полиције. Демонстранти су и даље ходницима, захтijевају укључење уживо у програму. 

21.15Министар полиције Небојша Стефановић рекао је на ванредној конференцији за медије да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

Грађани испред Абердареве (Фото: РТС)

21.00 – Министарство културе позива демонстранте да напусте зграду РТС-а. Поручују да упад у зграду РТС-а представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

20.30 – Сви улази у РТС су блокирани. Присутни припадници Жандармерије. 

Зграда РТС-а (Фото: Новости)

Учесници протеста претходно су јајима гађали зграду Јавног сервиса и најавили да ће одржати имровизовани "Дневник слободне Србије".

Демонстранти су испред РТС-а били подијељени у двије групе – код улаза у зграду у Таковској и на паркингу у Абердаревој улици.