latinica  ћирилица
17/03/2019 |  12:02 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

УО: РТС не смије да постане полигон за насилне политичке обрачуне

Управни одбор Радио-телевизије Србије саопштио је да јавни медијски сервис не смије да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера.

- Сваки покушај насилног утицаја на уређивачку политику руши темеље на којима почива идеја о јавном медијском сервису као једном од стубова демократског друштва - наводи се у саопштењу Управног одбора објављеном поводом синоћњег упада демонстраната у зграду РТС-а.

Управни одбор РТС-а, како се истиче, има законску обавезу да штити уређивачку независност уредника и слободу новинара.

- Из тог разлога бескомпромисно осуђујемо синоћњи насилни упад у зграду РТС-а и покушај да се насилно утиче на уређивање програма - додаје се у саопштењу.

Управни одбор РТС-а позива Европску асоцијацију јавних медијских сервиса и све остале међународне и домаће институције, као и демократски оријентисане појединце, да дају подршку РТС-у за право на слободу уређивања без притисака физичким насиљем.

Предсједник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић рекао је, гостујући у Дневнику, да држава мора да учини све да не дозволи да установа као што је јавни медијски сервис буде изложена онаквој врсти напада као што је био синоћ.

Демонстранти су синоћ око 20.00 часова, предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем, насилно упали у зграду РТС-а захтјевајући уживо укључење у програм. Међу демонстрантима су били и лидер Демократске стране Зоран Лутовац и један од челника Савеза за Србију Драган Ђилас.

Демонстранти су у зграду РТС-а ушли преко улаза из Абердареве улице, излијепили тракама и наљепницама ходнике зграде, поломили стакла и одгуривали обезбјеђење и запослене телевизије.

Убрзо након тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције и Жандармерије који су спријечили демонстранте да се попну на више спратове.

Послије вишечасовног инсистирања припадника Жандармерије да демонстранти мирно напусте РТС, полиција је потиснула из зграде учеснике протеста и представнике опозиције.